IVANEČKO SUNCE Edukacijom osobnih asistenata započela provedba EU projekta Foto: Grad Ivanec

IVANEČKO SUNCE Edukacijom osobnih asistenata započela provedba EU projekta

Varaždinske vijesti | 10.2.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Edukacijom koju je za četiri osobna asistenta za korisnike Udruge osoba s intelektualnim teškoćama "Ivanečko sunce" održala predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama mr. sc. Mirjana Jakovčev, počela je provedba EU projekta vrijednog 527.177,12 kuna.

Riječ je o projektu „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu kojeg će četiri korisnika (iz Ivanca, Radovana, Cerja i Voće) idućih 20 mjeseci koristiti uslugu zaposlenih osobnih asistenata.

Goste, među kojima su bili i voditelj projekta mr. sc. Bruno Kobali te koordinatorica mr. sc. Nera Kovačević, dočekala je nova predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić i tajnica Snježana Vuglač Rogina.

- Osobni asistenti štićenicima udruge bit će na raspolaganja 5 dana tjedno. Uvjerena sam da će njihov angažman uvelike rasteretiti njihove roditelje/skrbnike, koji su već niz godina pod kontinuiranim fizičkim i psihičkim opterećenjem, s obzirom na to da se brinu o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je potrebna skrb 24 sata dnevno – poručila je M. Golubić.

Inače, riječ je o projektu čiji je prijavitelj Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, partner na njemu je i Udruga Regoč iz Slavonskog Broda, dok je Ivanečkom suncu kompletnu logistiku u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja kao prvog koraka do prijave osigurao Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

M. Golubić uvjerena je da će angažman prvih osobnih asistenata u radu sa štićenicima Sunca potaknuti i druge roditelje (pogotovo iz seoskih sredina bivše općine Ivanec, kod kojih su još uvijek evidentne predrasude prema „puštanju“ osobnih asistenata u kuću) da uvide prednosti koje njihovoj djeci donosi druženje i rad s novom osobom, a koje ujedno njima samima omogućuje rasterećenje od svakodnevne zahtjevne brige o osobi s intelektualnim teškoćama.

ivanecko_sunce_edukacija_asistenata_09022021_1.jpeg

ivanecko_sunce_edukacija_asistenata_09022021_2.jpeg

ivanecko_sunce_edukacija_asistenata_09022021_3.jpeg

ivanecko_sunce_edukacija_asistenata_09022021_4.jpeg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci