Izložba povodom 20 godina Ivanečkog kluba kolekcionara - čuvara povijesne baštine

IKK/vv | 29.5.2023. u 09:44h | Objavljeno u Društvo

Izložba je u Muzeju planinarstva u Ivancu otvorena za razgled sve do 30. lipnja, uz prethodnu najavu i dogovor termina posjeta u Gradu Ivancu

U petak je u, gotovo ispunjenom, Muzeju planinarstva u Ivancu svečano otvorena izložba prigodom obilježavanja 20. obljetnice osnivanja i rada Ivanečkog kluba kolekcionara.

>> Promocija novog broja Ivanečke škrinjice: Od foringa i foringaša do Bedijenskog rječnika
>> Dalmatinci nigdje ne odustaju od svojih riječi, ne mareći razumije li ih se. A mi?

Voditeljica programa Vesna Matišić u uvodnom je dijelu pozdravila nazočne posjetitelje, među kojima su, uz prvog predsjednika Borisa Krznara i brojne osnivače Kluba, bili i Zdenko Đuras, izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanac, te zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić.

DSC_6119.jpg

DSC_6129.jpg

Okupljenima se prvi obratio Josip Jelenečki, inicijator osnivanja Sekcije ivanečkih kolekcionara Varaždinskog kluba kolekcionara, koja je djelovala četiri godine i prethodila osnutku Ivanečkog kluba kolekcionara. Jelenečki je, uz prisjećanje na početke kolekcionarstva u Ivancu, pohvalio suradnju i brojne aktivnosti Kluba u protekla dva desetljeća.

U svom govoru je aktualni predsjednik Darko Foder istaknuo veliko značenje kolekcionara u Ivancu, koji su bili pokretači brojnih kulturnih događanja. Uz ostalo su bili prvi koji su svojim sredstvima i uz pomoć Nezavisne udruge mladih uredili okolicu i unutrašnjost Stare škole i organizirali izložbu upravo u prostoru koji je danas uređen kao Muzej planinarstva, a Ivanečki klub kolekcionara je tom prigodom dao inicijativu da se baš u prostoru Stare škole napravi budući ivanečki muzej.

DSC_6145.jpg

Od brojnih provedenih aktivnosti izdvojio je projekt izrade odora Ivanečke rudarske čete, za što je Ivanečki klub kolekcionara dobio sredstva po prijavljenom programu od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i uspješno realizirao ovaj projekt. Odore su po završetku projekta bile donirane Gradu Ivancu, a izrazio je žaljenje što na izložbi nije izložena odora iako ju ovakva izložba definitivno zaslužuje. Istaknuta je i organizaciju brojnih izložbi na ivanečkom području pa i šire, potom objavljivanje omotnica, razglednica, dopisnica, čestitaka, medaljona, te prigodnih poštanskih žigova i razglednica kojim su obilježene brojne značajne obljetnice i prisjećanja na povijesne osobe našega kraja. A kao najveći projekt istaknuo je izdavanje časopisa Ivanečka škrinjica, časopisa za povijest, etnologiju i kolekcionarstvo šireg područja.

>> Uz 160. obljetnicu rođenja Nikole Fallera prigodan žig na inicijativu Ivanečkog kluba kolekcionara

O povijesti, odnosno samoj ideji nastanka, pa realizaciji i značaju projekta Ivanečka škrinjica govorio je njezin glavni urednik Siniša Krznar, najavivši kao se materijali za 15. broj polako prikupljaju te pozvao sve koji imaju interesa da se priključe, kao autori u publikaciji, ali i kao članovi Ivanečkom klubu kolekcionara.

Lijepim se riječima obratila i Ana Škriljevečki, kustosica Muzeja planinarstva koja je predstavila izložbeni postav naglasivši, uz ostalo, da joj je iznimno drago što je Ivanečki klub kolekcionara bio prvi koji je organizirao izložbu u prostoru današnjeg Muzeja.

DSC_6166.jpg

Zdenko Đuras je, uz čestitku povodom 20. obljetnice postojanja, prenijevši pozdrave i čestitke župana Stričaka, zahvalio kolekcionarima što svojim entuzijazmom čuvaju kulturnu i povijesnu baštinu ivanečkog kraja.

Zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić također je uputio čestitke kolekcionarima i naglasio njihov značaj za grad Ivanec, a prije nego li je izložbu svečano otvorio, predsjedniku Foderu je poklonio kovanu novčanicu, za nekog od kolekcionara koji se bave numizmatikom. Foder se zahvalio Friščiću, napomenuvši kako se sigurno naći svoje mjesto u nekoj od bogatih zbirki članova.

DSC_6171.jpg

DSC_6175.jpg

DSC_6177.jpg

Po završetku službenog dijela, 50-ak okupljenih zadržalo se dulje vrijeme u razgledavanju izložbe, uz stručna pojašnjenja izlagača ponuđenih eksponata, a kasnije i u neformalnom druženju.

Postavom izložbe želio se dočarati mali dio slagalice koju su članovi osmišljavali, kreirali i stvarali u vremenu postojanja Ivanečkog kluba kolekcionara i čime su, nadaju se, opravdali svoje postojanje, te ostavili neizbrisiv pečat na toj vremenskoj crti koja nezaustavljivo ide svojim tijekom, istaknuo Darko Foder u deplijanu kojeg su prisutni dobili kao sjećanje na ovu izložbu.

U organizaciji izložbe pomogli su Grad Ivanec i kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki.

Izložba je u Muzeju planinarstva u Ivancu otvorena za razgled sve do 30. lipnja, uz prethodnu najavu i dogovor termina posjeta u Gradu Ivancu.