Ivanečki branitelji u Pakracu i Lipiku odali počast stradalima u Domovinskom ratu Foto: UDVDR Ivanec

Ivanečki branitelji u Pakracu i Lipiku odali počast stradalima u Domovinskom ratu

Varaždinske vijesti | 2.11.2019. u 07:33h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svih svetih, izaslanstvo UDVDR-a Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, sastavljeno od ratnih pripadnika 2. ivanečke bojne 104. brigade HV, posjetilo je šire područje Pakraca i Lipika te odalo počast poginulim pripadnicima brigade, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima na tom području.

Počast je tako odana kod spomen obilježja u šumi Zukva i u Kraguju, na groblju u Pakracu, kod dva spomenika u Lipiku, centralnog i onog čiju je izgradnju inicirao i sproveo UDVDR Klub Gornji Kneginec, te na još nekim lokacijama stradavaja hrvatskih branitelja i civila.

Za vrijeme boravka u Pakracu, izaslanstvo se sastalo s Miroslavom Ivančićem, predsjednikom gradskog vijeća grada Pakraca i predsjednikom Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Također, s pripadnicima ivanečke bojne 104. brigade koji su na toj bojišnici tijekom Domovinskog rata proveli više mjeseci, a neki od njih bili teško ranjeni, na autentičnim su lokacijama snimljeni kadrovi za dokumentarni film "Zaboravljena mladost".

Obišli su i okolna naselja Gaj, Brekinska, Ploštine, Donja i Gornja Obrijež i još neka, te se na autentičnim lokacijama prisjetili boravka na tom, tada ratom zahvaćenom, području tijekom Domovinskog rata.

S obzirom na to da su ovime planirana snimanja gotovo okončana, polako se odabiru kadrovi iz opsežnog snimljenog materijala koji prate priču, a do kraja godine u planu je montaža trailera dokumentarnog filma, čime bi završila prva faza.

Druga faza, u kojoj će se, prema utvrđenom scenariju, montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ u planu je za jesen 2020. godine.

- U dosad snimljenim materijalima jako je puno povijesnih činjenica s kojima javnost svih ovih godina nije bila upoznata, pa je za očekivati da će film izazvati veliki interes - napominju iz UDVDR-a Ivanec.

Dokumentarni film „Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR RH Ogranak Ivanec koji se provodi uz punu suradnju s HVIDR-om Ivanec, a za cilj ima promovirati (i održati sjećanje) na ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske.

- Do sad je u njega uključeno 40-ak, mahom hrvatskih branitelja s područja Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Donje Voće i Maruševca, ali i nekih dionika političkog i gospodarskog života s početka 90-ih, te će zasigurno to biti najopsežniji prikaz velike uloge svih građana našeg područja u Domovinskom ratu. Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, kao i privredni subjekti i pojedinci koji su, prema njihovim riječima, prepoznali značaj i vrijednost - priopćili su iz UDVDR-a Ivanec.

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_2.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_3.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_3a.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_4.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_5.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_6.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_7.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_8.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_9.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_9a.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_10.jpg

svi_sveti_lipik_pakrac_19_10_20.jpg