Istražite skrivene kutke povijesne varaždinske gradske jezgre

VV | 6.6.2024. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Vikend 15. i 16. lipnja donosi jedinstvenu priliku za istraživanje skrivenih kutaka povijesne gradske jezgre zahvaljujući najšarmantnijem varaždinskom festivalu. U svom devetom izdanju Festival varaždinskih dvorišta, koji organizira Turistička zajednica grada Varaždina,
otvorit će vrata do sada najvećeg broja dvorišta, njih čak 18, od kojih će svako ispričati svoju priču i posjetiteljima omogućiti da dožive i osjete autentičan duh grada, bez obzira radi li se o stvaralačkim radionicama, modi, umjetnosti, glazbi, tradicijskoj kulturi, dječjem stvaralaštvu, edukativnim aktivnostima, hortikulturi..

Uz ona dobro poznata dvorišta koja su kroz godinu dostupna za javnost, prigoda je ovo i da se zaviri u privatne prostore u srcu grada, koje iza visokih zidova njihovi vlasnici brižno čuvaju i uređuju. Ovogodišnji Festival varaždinskih dvorišta prvi će put zakoračiti u prostor Vile Oblath, relativno nepoznate i samim Varaždincima, ali arhitektonski vrijedne građevine koja je dio bogatog varaždinskog kulturno-povijesnog nasljeđa, baš kao i što je ova manifestacija dio sadržajne varaždinske festivalske sezone koja se tek „zagrijava“. Subotnji programi traju od 10 do 13 i od 16 do 21, a nedjelja donosi nastavak druženja od 10 do 13 sati. Festival će i ove godine obogatiti brojni varaždinski ugostitelji i slastičarnice prigodnim festivalskim menijima.

Raznovrsni i atraktivni program namijenjen je svim generacijama i neovisno o dobi svatko će moći pronaći nešto što ga zanima i veseli, čineći ovaj festival idealnom prilikom za obiteljski izlet ili opušteno druženje s prijateljima. Festival varaždinskih dvorišta dio je projekta „Dvorišta sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja“ u kojem uz Turističku zajednicu grada Varaždina sudjeluju i Turistička zajednica Varaždinske Toplice, Turistička zajednica Novi Marof i Turistička zajednica područja Centar svijeta. Projekt nastao udruživanjem navedenih turističkih zajednica bit će realiziran ove godine prvi put, a njegovu vrijednost i značaj prepoznala je Hrvatska turistička zajednica koja ga je financijski podržala.

Popis možete pogledati OVDJE.