"Išli smo u rat jer volimo državu, a ne radi materijalne koristi"

| 23.12.2016. u 15:16h | Objavljeno u Društvo

Svečano je obilježena 24. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade “Puma” te odana počast devedeset jednom poginulom i jednom nestalom, kao i svim preminulim pripadnicima 7. gardijske brigade “Puma” nakon Domovinskog rata.

Ujutro je održana sveta misa u varaždinskoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u varaždinskoj kapelici sv. Juraja dok je ispred spomenika “Puma” u Ulici Zrinskih i Frankopana održano kratko predavanje za učenike varaždinskih osnovnih škola.

Čestitkama su se priključili, uz župana Štromara, gradonačelnika Habuša i ministar branitelja Tomo Medved te dr. Robert Podolnjak čestitavši pripadnicima 7. gardijske brigade obljetnicu u ime Hrvatskog sabora te general Zdravko Jakop.

Ističem zahvalnost svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je bila prepoznatljiva u Domovinskom ratu te nostila veliki teret i nažalost imala i žrtve - rekao je ministar branitelja Tomo Medved dodavši da danas s odmakom od 24. godine možemo cjelovito sagledati njihovu ulogu i iskazivati počasnu zahvalnost i tu istinu prenositi na mlade naraštaje.

Kroz 7. gardijsku brigadu je prošlo oko 4500 pripadnika, a najprepoznatljiviji su po 5. kolovozu i isticanju državnog stijega na kraljevski grad Knin, rekao je predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", Robert Puja.

- Izuzetno mi je drago što je na današnjem obilježavanju 24. obljetnice prisustvovao velik broj osnovnoškolaca koji su odslušali ukratko, njima prilagođen, jedan sat povijesti - rekao je Puja.

Mirko Martinjak koji je bio prvi predsjednik Udruge i zapovjednik oklopne vojne 7. gardijske brigade istaknuo je da se priključio "Pumama" zbog ljubavi prema domovini.

- Htio sam pridonijeti u stvaranju domovine, da bude bolje našem narodu i da danas možemo svi biti ponosni - rekao je Martinjak dodavši da su bili brigada koja je osvojila teritorij veličine Varaždinske županije.

- Išli smo u rat jer volimo državu, a ne radi materijalne koristi, a danas sam razoračaran kad čujem i vidim kako se Srbi arogantno ponašaju prema nama i pljuju po našoj državi - zaključuje.

U nastavku svečanosti uručena su odlikovanja majci nestalog branitelja Miroslava Harači te branitelju Branku Ipši.

Galerija slika