Iovia spremna za EU fondove

M.B./Varaždinske vijesti | 26.10.2015. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

Središte Ludbrega uskoro bi moglo postati turistički još atraktivnije. Radi se o čitavom kompleksu arheološkog nalazišta smještenom u samoj jezgri grada. U istraživanje Arheološkog parka dosad uloženo preko 2 milijuna kuna, a posljednje tri godine uloženo je dodatnih 700 tisuća kuna u zaštitne i pripremne radove za provođenje samoga projekta.

- Ovo je za Ludbreg veoma važan projekt koji pokazuje i dokazuje kontinuitet života na ovome prostoru još od ranih rimskih vremena i zato je bitan u identitetu našega grada jer na neki način pokazujemo da Ludbreg zajedno s Varaždinskim Toplicama ima dugu povijest i imamo što ponuditi turistima koji dolaze u naš grad. Nadamo se da je s ovim već učinjenim radovima projekt spreman za sljedeći korak a to je prijava na međunarodne fondovske natječaje kako bismo dobili 12 milijuna kuna koliko nam je potrebno da privedemo projekt svrsi kako bi ovo uistinu postao dio identiteta grada. Ono što je uistinu velika prednost Ludbrega jest da je projekt potpuno spreman što znači da imamo građevinsku dozvolu i ovih dana će biti gotova studija izvodljivosti i samo očekujemo natječaj kako bismo se mogli aplicirati. Mislim da smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, koji je u potpunosti spreman na jedan ovako velik projekt – objasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Cilj Grada Ludbrega je da nalazište postane turističko-promotivni dio i to zanimljiv različitim dobnim uzrastima, od djece nadalje. Svrha projekta je revitalizirati objekt, prilagoditi muzejskim potrebama u kojem bi se čuvali eksponati koji su pronađu tu. Obnova samog arheološkog nalazišta poslužila bi posjetiteljima da se uvjere kako je to nekad izgledalo. Predviđeni su i razni edukativni programi, radionice koje bi svima pružile mogućnost da se oživi duh tadašnjeg vremena.

Sam Ludbreg bio je poznat od davnih dana uglavnom stručnoj javnosti. Zahvaljujući sondažnim istraživanjima, koje su provele kolege iz Arheološkog muzeja u Zagrebu tijekom 60.-tih i 70.-tih godina smo došli do podataka koji su nam otkrili što se točno nalazi u vrtu Somogji te smo 2008. godine uspjeli pokrenuti jedan veliki znanstveno-stručni istraživački projekt s kojim smo uspjeli u svega četiri godine, što je uistinu rekordan rok, postići da istražimo cijeli vrt Somogji. Tijekom četiri godine tako smo uspjeli istražiti jednu lijepu rimsku vilu, portik i peristil tipa s pripadajućim malim kupalištem. Nakon četiri godine napravljena je cjelokupna dokumentacija te smo tijekom 2014. godine uspjeli ishoditi građevinsku dozvolu. Nadam se da ćemo u narednih pet godina s ponosom otvoriti ovaj arheološki park – rekla je voditeljica istraživačkih radova Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci