Rony Oren Foto: Krešimir Đurić

INTERVJU Rony Oren u Varaždinu djecu učio „okruglati“, „palačinkati“ i „hrenovkati“

| 18.11.2016. u 16:02h | Objavljeno u Društvo

Rony Oren, izraelski „kralj plastelina“, djeci u Varaždinu ostat će u najljepšem sjećanju. Iako su Pučko otvoreno učilište (POU) i njezina ravnateljica Sandra Malenica planirali jednu radionicu figurica od plastelina, na kraju je zbog velikog interesa Rony Oren morao održati tri radionice.

Imao je gusti raspored u Hrvatskoj, gdje je promovirao svoju knjigu “Divlje životinje“, gostovao je u Rijeci i na zagrebačkom Interliberu, a u Varaždin je došao zahvaljujući agilnoj ravnateljici POU-a. U razgovoru smo pokušali saznati zašto se stvara toliko uzbuđenje među djecom i roditeljima kad je u pitanju ovaj izraelski umjetnik i njegova tehnika – glinomacija, koja se temelji na „okruglanju“, „palačinkanju“ i „hrenovkanju“.

pucko plastelinko1

- Svi znaju što je animacija, ali ne zna svatko što je „glinomacija“ odnosno „claymation“, što je to čime se Vi bavite?

- „Claymation“ je animacijska tehnika u kojoj, umjesto da crtate i puštate 24 sličice u sekundi, pomičete figurice od plastelina ili gline 24 puta za svaku sekundu filma i snimate svaku promjenu. Kada se to prikaže, dobije se iluzija kretanja kao i u ostalim animiranim filmovima.

Cijeli intervju s Ronyjem Orenom pročitajte u idućem tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti