INTERVJU Nika Turković ima novi singl: "Živim glazbu, ona me prati kroz sve uspone i padove"

| 31.7.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Nekad zvjezdica Eurovizije, danas glas nove generacije domaćih glazbenica. Nika Turković (27) glazbom se bavi od malih nogu. Spot za novi singl "Sutra", Nika je snimala na varaždinskim teniskim terenima, gdje smo imali prilike popričati s njom o glazbi, modi i još ponekim temama.

Kako bi se predstavila - tko je Nika Turković?

Od malih nogu do danas, jedino što za sebe mogu reći sa sigurnošću jest da sam glazbenica. Glazbu stvaram i živim od djetinjstva i ona me uvijek pratila kroz sve uspone i padove, čak i kad sam mislila da se ovim poslom neću baviti. Od ostalih stvari, mislim da sam poprilično obična i normalna osoba; pa bih taj odgovor radije prepustila onima koji me dobro poznaju da odgovore :)

>> Nika Turković predstavila novi singl "Sutra

Kad si se zaljubila u glazbu?

Mislim da sam pjevala s dvije godine, prvi puta bila na televiziji s pet godina, a prvu pjesmu napisala s osam. Rekla bih da sam od svog početka osjećala glazbu na neki drugačiji način, onaj koji ti je valjda potreban da bi se njome jednom mogao baviti. Uvijek sam pjevala, nasnimavala se na kazetofon, izmišljala pjesmice, pisala tekstove i svirala klavir, tako da me to pratilo kroz cijeli život. Doduše, glazba mi je najviše smisla imala na faksu, kad sam ju otkrila u novim oblicima, zvukovima i izričajima koje do tada nisam pretjerano susretala. Tada sam shvatila što i kako želim raditi, kakvu glazbu želim stvarati i da bi to stvarno možda i mogao biti moj put. I eto, tu smo danas!

Sama pišeš većinu pjesama. Kako kod tebe izgleda proces stvaranja nove glazbe?

Proces stvaranja nove glazbe je kod mene uvijek drugačiji, ovisno o inspiraciji bez koje ništa ne ide. Nekad znam sjediti za klavirom satima, a nekad hodam vani i smislim melodiju koju odmah snimim na mobitel samo da ju poslije mogu 'uzeti' i vidjeti ima li mi smisla za par dana. U zadnje vrijeme mi hodanje i razmišljanje najviše odgovara, tako sam i napisala neke od meni najdražih pjesama. Bitno je samo da imam neku emociju koja mi to sve pokreće i da me u idealnom svemiru ona skroz povede. Tada se dogode najlakše i najbolje stvari.

Snimila si novi singl i spot. Kako je nastao? Tko čini tim koji stoji iza tebe?

Novi singl ‘Sutra’ nastao je vrlo spontano i neopterećeno - baš evo dok sam hodala gradom. Htjela sam jednom malo manje razmišljati o nekim pre dubokim stvarima, htjela sam nešto opušteno, ljetno, lagano i zabavno; pa sam upravo tako i pristupila ovom procesu stvaranja pjesme. Na pjesmi su sa mnom radili Ivan Pešut i Vlaho Arbulić, dok je miksing i mastering radio Mihovil Šoštarić - ekipa koja je stvarno osvježila pjesmu i dala joj jednu super dimenziju. Nakon toga, snimali smo spot u Varaždinu zato što smo upravo tamo pronašli najbolje teniske terene koji su se savršeno uklopili u vizualnu ideju Luke Sepčića, mog glavnog kreativca kojem sam eto povjerila i ovaj spot, našu osmu suradnju! Uz organizaciju i budno oko Sare Horvatić, genijalne producentice, uspješno smo zaokružili i ovaj spot koji jedva čekam podijeliti s vama.

Vizual spota potpisuje mladi kreativni duo - redatelj Luka Sepčić i producentica Sara Horvatić. Producentica Sara je, kako kaže, naša Ljubeščanka/Varaždinka. Peta je godina Filmske i televizijske režije i produkcije u Zagrebu. "Drago mi je da imam priliku raditi s kvalitetnim mladim glazbenicima poput Nike. Nemam najdraži dio u procesu, svi su mi podjednako dragi. Kada se udruže mlade snage i kada se radi iz srca, to je najbolje. Producent danas treba biti izuzetno kreativan, smiren te snalažljiv kako bi se izveo projekat do kraja. Na ovom glazbenom spotu direktor fotografije je Ante Cvitanović, majstor rasvjete Franjo Penava, rasvjetljivač Robert Špehar, scenograf Ivan Turkalj, montazerka Iva Ivan, beauty tim - Nina Kovačević, Sonja Kvesić Pašalić i Mijo Majhen, asistenti na setu Patrik Finek i Adam Horvatić. Uz našu Niku, ispred kamere su i Nika Šoštarić, Tatjana Bogomolec, Karla Turudić i Kiara Turković", rekla nam je Sara Horvatić.

Kako bi opisala svoj glazbeni stil? Tko su ti uzori?

Rekla bih da i ja, kao i većina današnje moderne glazbe, pripadam u kategoriju POP glazbe. Danas se sve to pomiješalo i ima mnogo manje pravila i granica, što je zapravo super zabavno i otvara mnoga vrata. Radim ono što mi se sviđa u određenom trenutku, pratim ono što slušam i kako se osjećam, pa tako i pišem i izdajem pjesme upravo po tom ‘pravilniku’. Od nekih trenutnih uzora uvijek ću izdvojiti BANKS i Miley Cyrus, iako obožavam slušati sve i svašta, kroz to se i educiram, upijam, inspiriram se i potičem vlastito stvaralaštvo.

Najveće glazbeno ime u Hrvatskoj/regiji?

Uh, težak zadatak. Imamo neke baš sjajne, velike pjevačice i pjevače, stoga se ne osjećam ovlašteno stavljati takve titule na nekoga, ali rekla bih da mi je trenutno regionalno jedno od dražih glazbenih imena Senidah, kao i Sara Jo. U Hrvatskoj će mi ipak zauvijek najveći ostati Oliver Dragojević.

Gdje ćeš provesti ljeto?

Ljeto provodim radno, ali imat ću prilike posjetiti Dansku, kao i svoj omiljeni otok Vis kojem se posebno veselim svake godine.

Osim glazbenog, imaš prepoznatljiv i autentičan modni stil. Kako bi ga opisala, kako se razvijao kroz godine, što te inspirira? Najdraži komad iz ormara?

Puno hvala na komplimentu :)! Jako volim modu, posebno minimalistički pristup svakodnevnom odijevanju, pa me tako najviše inspiriraju 90e, jednostavnost, kvaliteta i taj spoj muško-ženskog. Mislim da bi mi najdraži komad iz ormara morao biti sako naših dizajnera KLISAB.

Jesi li se u glazbenim vodama ili općenito u životu susretala s rodnom diskriminacijom i imala osjećaj da se kao žena moraš više dokazivati?

Jesam, i rekla bih da me to sad samo sve više i više čeka. Bez obzira na to, vjerujem da mi žene možemo apsolutno sve i da ćemo i te granice srušiti i svima pokazati ono što jesmo i kakve smo.

Što radiš kad se ne baviš glazbom?

Gledam dobre serije, kuham, provodim vrijeme s prijateljima, obitelji i svojim psom. Volim jednostavnost i što sam starija sve više i više težim svom unutarnjem miru koji zato i prioritiziram.

Označeno u