INTERVJU Damir Kedžo o povratku na pozornicu, planovima za ljeto i Euroviziji

Marin Hižar | 1.6.2021. u 20:46h | Objavljeno u Društvo

- Bit će puno više radno ljeto nego je bilo prošlo. Već sada se raspored punim novim koncertima, snimanjima, novim pjesmama i projektima - najavio nam je pobjednik prošlogodišnje Dore.

Omišljanin Damir Kedžo prvi puta došao je pod povećalo javnosti došao 2003. godine kada je nastupio na glazbeno-natjecateljskoj emisiji Story Supernova Music Talents televizijskog programa Nova TV sa samo 16 godina.

Član prvog hrvatskog boy benda koji je izbacio poznati singl 365, glumačka karijera, mjuzikli, sudjelovanje na emisiji Tvoje lice zvuči poznato, višestruki nastupi na Dori (od kojih je ono 2020. donijelo pobjedu s pjesmom „Divlji vjetre“, no sudjelovanje na Euroviziji je otkazano zbog tada buktajuće covid pandemije); sve to, i mnogo više, krasi karijeru Damira Kedže od 2003. do danas. Osim pobjede na Dori, 2020. godinu za Damira Kedžu obilježilo je izdavanje albuma „Poljubi me sad“, koji je dospio na prvo mjesto domaće ljestvice.

Sada, u vrijeme dugo očekivanog pada broja zaraženih i ponovnog zamaha event industrije, Damir Kedžo najavljuje koncert 12. lipnja u Varaždinu u dvorištu Palače Sermage. Premda pandemija još uvijek nije gotova i određene mjere postoje, kakav je osjećaj za Damira Kedžu vratiti se na pozornicu? 

 -Osjećaj da sam ponovo živ, da je smisao bavljenja glazbom tu. Jedva čekam druženje s ljudima uživo. Jedva čekam koncerte. Imam tri solistička  koncerata u lipnju. Veselim se konačno vidjeti ljude, pjevati uživo. Više sam puta to ponavljao, smisao mog bavljenja glazbom jeste pjevanje s ljudima uživo, koncerti i ta razmjena energije koju donose. Krećemo s prvim koncertom iz Varaždina i jedva čekam 12.6. da Vas sve vidim u dvorištu palače Sermage. I ja i bend se pripremamo najbolje što znamo, set lista je spremna, probe su u tijeku i obećavam Vam najbolje od sebe.- priznao nam je poznati pjevač.

 Kedzo1.jpg

          Obožavatelj grada Varaždina

Zašto baš Varaždin kao mjesto jednog od Vaših prvih post-covid nastupa? Kažete kako ste ljubitelj povijesti, privlači li Vas „Grad baroka“ i je li ovo Vaš prvi posjet gradu? Ako ne, imate li kakva ugodna sjećanja?  

Nisam prvi put u Varaždinu. To  je jedan od najljepših gradova koje sam posjetio, grad baroka, kulture, prekrasnih ljudi od kojih je puno onih koji su me stalno pitali kada ću tamo imati koncert i evo me, tu sam konačno. Baš iz Varaždina kreće moja serija koncerta i jako sam sretan konačno samostalno nastupiti i to u prostoru dvorišta prekrasne palače Sermage. Bit će to jako lijepa večer. Pjesme i emocije u zadivljujućem prostoru i gradu. Nakon Varaždina koncerti „Poljubi me sad“ se sele 17.6. u  Zagreb i  24.6. u Rijeku. 

Vaš posljednji album „Poljubi me sad“ bio je na vrhu domaće ljestvice. Kakav nastavak karijere očekujete i hoće li doći do promjene vašeg kreativnog pravca?

Album „Poljubi me sad“ dugo sam stvarao i jako sam sretan zbog uspjeha koji se dogodio i što se tiče prodaje i popularnosti. Puno je rada, emocija i ljubavi u pjesmama koje smo stvarali i koje su na albumu. Publika to jednostavno osjeti, prepozna i nagradi. Jedva čekam  pjevati u glas s publikom u Varaždinu sve pjesme s albuma Poljubi me sad, ali i neke nove pjesme i aktualni singl „U nama“. Znate, moje pjesme meni dobiju smisao tek kad čujem publiku kako ih pjeva. Zato Varaždin, jedva čekam čuti Vas!

          Albini želio što bolji plasman

Eurovizija je iza nas. Hrvatsku je zastupala, umjesto vašeg uratka, pjesma „Tick Tock“ pjevačice Albine. Ima li ljubomore ili osjećaja opljačkanosti? Hoćete li ponovno pokušati osvojiti plasman na Euroviziji? 

Da, Eurovizija je iza nas i opet je opravdala sva očekivanja koje ima publika. Spektakl iz Roterdama gledalo je više od 180 milijuna ljudi, a Talijanski bend Maneskin je preko noći postao svjetski poznat . Eurovizija je jedan od najvećih i najvažnijih glazbenih festivala, zato su meni Dora, koja je ulaznica za Eurosong,  i sam Eurosong oduvijek bili mjesta na kojima želim nastupiti. Prošle godine to se nije dogodilo, a ja ću i dalje raditi, stvarati i vjerovati da ću i taj Eurovizijski san ostvariti.

Jeste li ipak navijali za Albinu? Je li zaslužila ispasti iz finala? 

Albina je na Eurosongu  predstavljala Hrvatsku i hrvatsku glazbu, naravno da sam joj želio što bolji plasman. Siguran sam da je sa svojim timom dala najbolje što je znala i mogla u Roterdamu, ali nažalost žiri i glasači Eurosonga odlučili su da nije bilo dovoljno za prolazak dalje.

kedzo4.jpg

          Samoizolacija – odskočna daska kreativnosti

Vam je samoizolacija bila poticaj za kreativno cvjetanje ili odlična prilika za odmor? 

Lockdown je svima nama bio nepoznato iskustvo, nakon prvotnog šoka i pitanja „Što sad?“ iskoristio  sam ga za rad, stvaranje, vježbanje i jednostavno sam napravio puno toga za što ranije nikad ne bih imao vremena. Nastalo je puno dobre glazbe, pjesama, ali bilo je dovoljno lockdowna. Odmoran sam, kreativan i spreman za povratak na staro normalno i koncerte i druženja uživo.

 Jeste li otkrili nove glazbenike ili albume koji su Vam se izrazito svidjeli? 

Jesam, otkrio sam puno nove glazbe i izvođača. Posebno mi se dojmio Finneas, brat od Billie Eilish  i njegov albumom “ Blood harmony”. Ono što sam dosta istraživao je španjolska glazba i neke stare zauvijek dobre pjesme. 

Što sada, nakon korone? Hoće li ljeto biti posvećeno bližnjima ili radu? 

Moje vrijeme je uvijek posvećeno radu i mojim bližnjima , tako će biti i ovo. Bit će puno više radno ljeto nego je bilo prošlo. Već sada se raspored puni novim koncertima, snimanjima, novim pjesmama i projektima. Krećemo s promocijom nove pjesme “ U nama “, premijerno ju slušamo od 1.6. u eteru, nakon toga krećemo i s koncertima.

          „Vjerujem u znanost“

Kako ocjenjujete odnos vladajućih prema „event industriji“? Su mjere bile prestroge ili preblage? Što mislite o covid putovnicama kao sredstvo omogućavanja ponovnog održavanja koncerata? 

Jedva čekam da krenemo svi opet putovati, družiti se, pjevati i živjeti kako smo navikli. U vrijeme kada se cijeli svijet borio, te i dalje bori, s pandemijom ne postoji dio društva na koji ona nije utjecala. Svakome je njegova “muka” najveća, ali svi su podnijeli žrtvu, medicinski djelatnici onu najveću. Važno je pronaći načine kojima bismo pobijedili zarazu ili je stavili pod kontrolu i krenuli dalje. Nisam znanstvenik, ali vjerujem u znanost i zato sam se cijepio. Nadam se da će cjepivo vratiti život na stare postavke.

         

          „Sve je u glavi“

Poznati ste isto tako po pamtljivim nastupima na emisiji "Tvoje lice zvuči poznato". Kakav je to doživljaj za Vas i kako sve izgleda iza kulisa i energičnih nastupa pred publikom? Je li Vaš pristup ozbiljnog ili zabavnog karaktera? 

Sudjelovanje u projektu "Tvoje lice zvuči poznato" me prije svega jako veseli, tako je bilo i prije pet godina u prvoj sezoni i danas u ovoj All-stars sezoni. Jednom kad uđeš u show i kreneš s cijelim timom raditi na svojoj transformaciji, misliš samo kako dati najbolje od sebe u svakom dijelu transformacije koja ti je dodijeljena. Ove sezone nisam uopće razmišljao što mi je teško i naporno, već samo kako da se vokalno, fizički  i psihički što bolje pripremim za ulogu. Od prošle sezone do sad sam naučio da je “sve u glavi”, ako kažeš ne mogu, onda je tako, ali ja kažem mogu i idem .

kedzo3.jpg