INTERAKTIVNA KARTA Na jednom mjestu sve važne osobe svijeta, pa i važni Varaždinci Foto: Ilustracija/Pexels

INTERAKTIVNA KARTA Na jednom mjestu sve važne osobe svijeta, pa i važni Varaždinci

Igor Čolaković | 14.8.2022. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Iako je od njegove smrti proteklo gotovo cijelo stoljeće najistaknutiji Varaždinac je slavni jezikoslovac i slavist Vatroslav Jagić, sudeći barem prema nedavno objavljenoj interaktivnoj karti svijeta koja otkriva najpoznatije osobe rođene u svakom gradu na našem planetu.

DSC_0494.jpg

Sara Kolak

Ovu zanimljivu kartu izradili su finski geograf Topi Tjukanov i stručnjaci američke kompanije Mapbox, specijalizirane za izradu mrežnih karata za web stranice, temeljem podataka iz studije istraživača pariške Sorbonne, koji su od 2015. do 2018. godine prikupljali i analizirali podatke s Wikipedije i Wikidatae, koji su uključivali broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu te niz drugih podataka i vanjskih veza. Nakon obrade podataka tim stručnjaka sa Sorbonne, na čelu s Morgane Laouénan, dobio je rezultate koji otkrivaju tko je najistaknutija osoba rođena u svakom gradu na svijetu prema četiri kategorije - kultura, otkriće i znanost, vodstvo te sport i igre.
Prema ovoj interaktivnoj karti svijeta najistaknutiji Varaždinac je upravo Vatroslav Jagić, rođen u Varaždinu 6. srpnja 1838. godine, koji je renome "najvećeg slavenskog filologa“ stekao još za života. Njegov je pogreb na varaždinskom groblju 1923. godine bio najveći i najmonumentalniji u cijeloj povijesti grada Varaždina. Ovo zanimljivo istraživanje pariške Sorbonne pokazalo je da dr. Jagić, već 99 godina i dalje s pravom nosi epitet "najvećeg Varaždinca“.

Sara Kolak u zanimljivom društvu

Zanimljivi su i podaci i o najistaknutijim osobama rođenima u drugim gradovima i mjestima u Varaždinskoj županiji. Prema ovoj karti najistaknutiji Ivančan je Mirko Malez, naš cijenjeni geolog, speleolog i paleontolog, koji je rođen u Ivancu 1924. godine. Najistaknutija osoba rođena u Lepoglavi je Milan Šufflay, povjesničar i albanolog, pravaški političar i autor našeg prvog znanstvenofantastičnog romana, koji je rođen u Lepoglavi 1879. godine.

ruza_pospis_baldani.jpg

Ruža Pospiš Baldani

Ova zanimljiva karta svijeta otkriva nam i da je najistaknutija Topličanka naša slavna mezzosopranistica Ruža Pospiš Baldani, koja je rođena u Varaždinskim Toplicama 1942. godine, najistaknutija osoba rođena u Ludbregu je atletičarka Sara Kolak, osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Riu de Janeiru, a naš poznati slikar i grafičar Mirko Rački (1879. - 1982.), najistaknutija je osoba rođena u Novom Marofu.

NIŠTA BEZ TITA Sudeći prema ovoj karti najistaknutije osobe rođene u Hrvatskoj su pokojni jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, rođen u Kumrovcu 1892. godine, Rudolf Steiner, filozof i ezoterik, utemeljitelj antropozofije, koji je rođen u Donjem Kraljevcu 1861. godine, te slavni izumitelj Nikola Tesla, koji je rođen u Smiljanu 1856. godine.

Na karti je istaknuto i kako je najistaknutiji Viničanec - odvjetnik, publicist i političar Hinko Hinković, koji je kao Heinrich Moses rođen u Vinici 1854. godine, a na karti se našlo i ime grofa Ivana Draškovića, no, iz dostupnih podataka nije jasno koji je od slavnih banova i vojskovođa s ovim imenom iz obitelji Drašković istaknut kao najpoznatija osoba rođena u Trakošćanu. Među najistaknutijim osobama rođenima na području Varaždinske županije nalazi se i Gejza Josipović, političar i ministar u ugarskoj vladi, koji je rođen u Jalkovcu 1857. godine.

Zaboravljeni Ľudo Ondrejov

Na ovoj karti nalazimo još nekoliko već gotovo zaboravljenih imena naših zaslužnika, pa je primjerice, kao najistaknutija osoba rođena u Slanju naveden u Hrvatskoj nepoznati pjesnik i romanopisac - Ľudo Ondrejov, koji je rođen u slovačkoj obitelji u Slanju, 1901. godine, dok je kao najistaknutija osoba rođena u Globočecu upisan narodni heroj Antun Blažić. Zanimljivo je da je na ovoj karti istaknuto i ime nogometaša Josipa Golubara, koji je rođen u Krkancu, gdje je primjerice, rođen i barun Baltazar Patačić, utemeljitelj Društva vinskih doktora pinte. 

Ova zanimljiva interaktivna karta može se pronaći se OVDJE