INTERAKTIVNA KARTA Na jednom mjestu sve važne osobe svijeta, pa i važni Varaždinci Foto: Ilustracija/Pexels

INTERAKTIVNA KARTA Na jednom mjestu sve važne osobe svijeta, pa i važni Varaždinci

Igor Čolaković | 14.8.2022. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Iako je od njegove smrti proteklo gotovo cijelo stoljeće najistaknutiji Varaždinac je slavni jezikoslovac i slavist Vatroslav Jagić, sudeći barem prema nedavno objavljenoj interaktivnoj karti svijeta koja otkriva najpoznatije osobe rođene u svakom gradu na našem planetu.

DSC_0494.jpg

Sara Kolak

Ovu zanimljivu kartu izradili su finski geograf Topi Tjukanov i stručnjaci američke kompanije Mapbox, specijalizirane za izradu mrežnih karata za web stranice, temeljem podataka iz studije istraživača pariške Sorbonne, koji su od 2015. do 2018. godine prikupljali i analizirali podatke s Wikipedije i Wikidatae, koji su uključivali broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu te niz drugih podataka i vanjskih veza. Nakon obrade podataka tim stručnjaka sa Sorbonne, na čelu s Morgane Laouénan, dobio je rezultate koji otkrivaju tko je najistaknutija osoba rođena u svakom gradu na svijetu prema četiri kategorije - kultura, otkriće i znanost, vodstvo te sport i igre.
Prema ovoj interaktivnoj karti svijeta najistaknutiji Varaždinac je upravo Vatroslav Jagić, rođen u Varaždinu 6. srpnja 1838. godine, koji je renome "najvećeg slavenskog filologa“ stekao još za života. Njegov je pogreb na varaždinskom groblju 1923. godine bio najveći i najmonumentalniji u cijeloj povijesti grada Varaždina. Ovo zanimljivo istraživanje pariške Sorbonne pokazalo je da dr. Jagić, već 99 godina i dalje s pravom nosi epitet "najvećeg Varaždinca“.

Sara Kolak u zanimljivom društvu

Zanimljivi su i podaci i o najistaknutijim osobama rođenima u drugim gradovima i mjestima u Varaždinskoj županiji. Prema ovoj karti najistaknutiji Ivančan je Mirko Malez, naš cijenjeni geolog, speleolog i paleontolog, koji je rođen u Ivancu 1924. godine. Najistaknutija osoba rođena u Lepoglavi je Milan Šufflay, povjesničar i albanolog, pravaški političar i autor našeg prvog znanstvenofantastičnog romana, koji je rođen u Lepoglavi 1879. godine.

ruza_pospis_baldani.jpg

Ruža Pospiš Baldani

Ova zanimljiva karta svijeta otkriva nam i da je najistaknutija Topličanka naša slavna mezzosopranistica Ruža Pospiš Baldani, koja je rođena u Varaždinskim Toplicama 1942. godine, najistaknutija osoba rođena u Ludbregu je atletičarka Sara Kolak, osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Riu de Janeiru, a naš poznati slikar i grafičar Mirko Rački (1879. - 1982.), najistaknutija je osoba rođena u Novom Marofu.

NIŠTA BEZ TITA Sudeći prema ovoj karti najistaknutije osobe rođene u Hrvatskoj su pokojni jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, rođen u Kumrovcu 1892. godine, Rudolf Steiner, filozof i ezoterik, utemeljitelj antropozofije, koji je rođen u Donjem Kraljevcu 1861. godine, te slavni izumitelj Nikola Tesla, koji je rođen u Smiljanu 1856. godine.

Na karti je istaknuto i kako je najistaknutiji Viničanec - odvjetnik, publicist i političar Hinko Hinković, koji je kao Heinrich Moses rođen u Vinici 1854. godine, a na karti se našlo i ime grofa Ivana Draškovića, no, iz dostupnih podataka nije jasno koji je od slavnih banova i vojskovođa s ovim imenom iz obitelji Drašković istaknut kao najpoznatija osoba rođena u Trakošćanu. Među najistaknutijim osobama rođenima na području Varaždinske županije nalazi se i Gejza Josipović, političar i ministar u ugarskoj vladi, koji je rođen u Jalkovcu 1857. godine.

Zaboravljeni Ľudo Ondrejov

Na ovoj karti nalazimo još nekoliko već gotovo zaboravljenih imena naših zaslužnika, pa je primjerice, kao najistaknutija osoba rođena u Slanju naveden u Hrvatskoj nepoznati pjesnik i romanopisac - Ľudo Ondrejov, koji je rođen u slovačkoj obitelji u Slanju, 1901. godine, dok je kao najistaknutija osoba rođena u Globočecu upisan narodni heroj Antun Blažić. Zanimljivo je da je na ovoj karti istaknuto i ime nogometaša Josipa Golubara, koji je rođen u Krkancu, gdje je primjerice, rođen i barun Baltazar Patačić, utemeljitelj Društva vinskih doktora pinte. 

Ova zanimljiva interaktivna karta može se pronaći se OVDJE

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.