Inner Wheel klub Varaždin - 25 godina humanitarnog rada

vv | 10.1.2023. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

International  Inner Wheel širom svijeta okuplja prvenstveno žene rotarijanaca, ali danas to više nije pravilo, budući da članice ove organizacije mogu biti sve žene dobre volje i široka srca koje se žele  doprinositi međusobnom i međunarodnom prijateljstvu te razumijevanju kroz međusobno upoznavanje putem zajedničkih susreta i suradnje na zajedničkim projektima.

Inner_Wheel_Varazdin_05.jpg

Kako je sve počelo

Prvi Inner Wheel  klub osnovan je u studenom 1923. godine u Manchesteru, Velika Britanija, a 10. siječnja 1924. godine dobio je naziv Inner Wheel  pa se stoga 10. siječnja slavi kao Međunarodni dan Inner Wheela.  Prvo su se IW klubovi osnivali diljem Velike Britanije i Irske, zatim u prekooceanskim zemljama engleskog govornog područja, kao i u skandinavskim zemljama, a 1967. god ustrojen je Internationl  Inner Wheel.

Danas International  Inner Wheel povezuje članice iz svih dijelova svijeta, djeluje na otprilike 100 geografskih lokacija i broji 103 tisuća klubova članica.

Prvi Inner Wheel klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. godine u Zagrebu, a nakon toga i u drugim gradovima. U studenom 2000. god ustrojen je Inner Wheel Distrikt 191 Hrvatska, koji djeluje unutar granica Hrvatske  i objedinjuje rad svih  klubova u Hrvatskoj. U našoj zemlji djeluje 13 klubova, i to Dubrovnik, Split, Split Palmine, Šibenik, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Osijek, Čakovec, Prelog, Varaždin i Zagreb Gradec. Svaki klub djeluje lokalno u svojoj sredini, a Distrikt surađuje s klubovima, komunicira sa centralom u Londonu, zastupa klubove na međunarodnim konvencijama,  povezuje se s International  Inner Wheelom putem nacionalnih predstavnica. Trenutno funkciju nacionalne predstavnice obnaša Snježana Petrović Tkalčec iz IW kluba Čakovec.

Sjedište Distrikta je u Zagrebu, a prema rotarijanskim načelima rukovođenje Distrikta svake se godine mijenja. Ove IW godine Distrikt vodi IW klub Varaždin.

Inner_Wheel_Varazdin_04.jpg

Humanitarne akcije

Inner Wheel klub Varaždin utemeljen je 1998. godine, iako počeci  rada i djelovanja sežu u 1996. godinu. Jedan je od 13 klubova koji djeluju na području naše zemlje a u okviru Distrikta 191 Hrvatska.   Nesebičnim zalaganjem svih članica kluba, bivših i sadašnjih, ostvareni su zapaženi rezultati i uspjesi u organiziranju i pružanju pomoći onima kojim je ta pomoć najpotrebnija.

IW Distrikt 191 provodi zajedničke godišnje humanitarne akcije u sklopu kojih je do sada donirano više od milijun kuna. Nakon potresa na Baniji 2020/2021., primjerice, članice Distrikta vlastitim su sredstvima nabavile prvu mobilnu kućicu, a d donacija članica IIW iz Europe i svijeta nabavljene su i donirane još četiri mobilne kućice, pri čemu je svih  pet kompletno namješteno s dvije spavaće sobe, toaletom, kuhinjom i blagovaonom. Osigurane su  još dvije montažne kuće od 56 m2 te peć za centralno za Centar za žrtve obiteljskog  nasilja u Sisku. Ukupna vrijednost donacija za područje Banovine iznosi 700.550 kuna.

Inner_Wheel_Varazdin_03.jpg

Sudjelovalo se i u International  Inner Wheel akciji uplatom 6.882 kn Fondu za cijepljenje protiv Covida -19  te s 60.000 kuna pomoći izbjeglicama iz ratom pogođenih područja Ukrajine. U ovoj inervilskoj godini 2022/2023 IW Distrikt 191 provodi  akciju ,,Kolač dobrote“ koji je pokrenuo IW klub Osijek, a sada ga provodi većina klubova pa tako i IW klub Varaždin.

Svake godine predsjednica Međunarodnog Inner Wheela zadaje temu za godinu u kojoj predsjeda. Ove je godine predsjednica Zenaide Farcon, a tema je „Činiti čuda“.

-Vjerujem da smo kroz godine djelovanja i pomaganja potrebitima ostavile trajni trag. Nastavljamo i dalje „činiti čuda“ te pozivamo sve žene dobre volje i široka srca da nam se pridruže u ovoj plemenitoj misiji, poručuju iz Inner Wheel kluba Varaždin.

Inner_Wheel_Varazdin_02.jpg

Do vrijednih pomoći tradicionalnim i jednokratnim akcijama

Kroz proteklih 25 godina rada članice su pomagale i pomažu raznim ustanovama i pojedincima. Neke akcije su tradicionalne, kao što je božićna pomoć domovima obiteljskog tipa ,,Nova budućnost“ za djecu bez roditeljske skrbi (televizori, kompjuteri, fotoaparati, odjeća i obuća, kompletna posteljina za 21 dijete). Vrijedi izdvojiti i višegodišnja stalna pomoć  Utočištu za žrtve obiteljskog nasilja Sv. Nikola u Varaždinu. Nadalje, Udruzi Sunce u Ludbregu osigurana je novčana donacija te donacije u odjeći i obući, higijenskim potrepštinama, slatkišima i igračkama. Odjeća i obuća te higijenske potrepštine osigurani su i za Dom za starije i nemoćne u Jalžabetu. Za odjel intenzivne njege kirurgije varaždinske Opće bolnice dva bolnička kreveta, a za rodilište perilica rublja sa sušilicom, ručnici za novorođenčad, pulsni oksimetar za inkubatore,  kao i aparat za govorne vježbe za odjel logopedije te aparat za reanimaciju za vozilo hitne pomoći.

Inner_Wheel_Varazdin_golf_turnir_1.jpg

U sklopu posjeta Vukovaru predana je donacija knjiga za gradsku knjižnicu prema njihovim potrebama i popisu. U suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, tijekom blagdana članice posjećuju i daruju pakete hrane  najsiromašnijim obiteljima, a tijekom godine pomažu bolesnima, djeci, starijima i nemoćnima nabavkom lijekova, hrane, odjeće, namještaja, plaćanjem režija i sl.

Posebno valja izdvojiti stipendiranje učenika i studenata. U posljednjih desetak godina orijentirale su se na pomoć u školovanju djeci bez roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja: dvojica stipendista prošle su godine diplomirala,  jedna je djevojka apsolventica, a druga je na drugoj godini pjevanja u Grazu. Ove su se školske godine prihvatile stipendiranja učenice drugog razreda srednje škole. Sve njih prate od srednje škole pa do završetka školovanja i na to su posebno ponosne.

Inner_Wheel_Varazdin_01.jpg

Ove su IW godine u prosincu, a u skladu s pokrenutom akcijom na nivou Distrikta, provele akciju „Kolač dobrote“. Zahvaljuju butique hotelu Park, Hotelu Varaždin, Kavani Dora, Kavani Perla i Slastičarnici Šešet na podršci u ovoj akciji donacijom određenih sredstava od prodaje kolača i torti u prosincu. Donirana sredstva bit će utrošena na školovanje mladih žena u potrebi.

-Sve to ne bismo mogle ostvariti bez podrške ljudi dobre volje koje, uz podršku medija, nastojimo potaknuti na razmišljanje o potrebi pomaganja potrebitima, vele u Inner Wheel klubu Varaždin te zahvaljuju svima koji podupiru njihovo humanitarno djelovanje.

Inner_Wheel_Varazdin_akcija_5.jpg

Prepoznate po akcijama

Za prikupljanje financijskih sredstava članice Inner  Wheel kluba Varaždin priređuju koncerte i priredbe, turnir u belotu, golf turnire u Sv. Martinu i dr. Tu su i razne akcije tijekom kojih same izrađuju predmete i prodaju ih na ulici. Tako su prepoznate po provođenju akcijama u sklopu kojih izrađuju zlatne šibe za Nikolinje, božićne kuglice, uskršnje grančice (puškice) za Cvjetnicu i uskršnja jaja za Uskrs, a prodaju i stare knjiga u Mjesecu knjige pod motom „stare knjige u nove ruke“, zatim  vlastitu odjeću i dr.

Inner_Wheel_Varazdin_uskrs_jaja_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci