Inner Wheel klub Varaždin - 25 godina humanitarnog rada

vv | 10.1.2023. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

International  Inner Wheel širom svijeta okuplja prvenstveno žene rotarijanaca, ali danas to više nije pravilo, budući da članice ove organizacije mogu biti sve žene dobre volje i široka srca koje se žele  doprinositi međusobnom i međunarodnom prijateljstvu te razumijevanju kroz međusobno upoznavanje putem zajedničkih susreta i suradnje na zajedničkim projektima.

Inner_Wheel_Varazdin_05.jpg

Kako je sve počelo

Prvi Inner Wheel  klub osnovan je u studenom 1923. godine u Manchesteru, Velika Britanija, a 10. siječnja 1924. godine dobio je naziv Inner Wheel  pa se stoga 10. siječnja slavi kao Međunarodni dan Inner Wheela.  Prvo su se IW klubovi osnivali diljem Velike Britanije i Irske, zatim u prekooceanskim zemljama engleskog govornog područja, kao i u skandinavskim zemljama, a 1967. god ustrojen je Internationl  Inner Wheel.

Danas International  Inner Wheel povezuje članice iz svih dijelova svijeta, djeluje na otprilike 100 geografskih lokacija i broji 103 tisuća klubova članica.

Prvi Inner Wheel klub u Hrvatskoj osnovan je 1992. godine u Zagrebu, a nakon toga i u drugim gradovima. U studenom 2000. god ustrojen je Inner Wheel Distrikt 191 Hrvatska, koji djeluje unutar granica Hrvatske  i objedinjuje rad svih  klubova u Hrvatskoj. U našoj zemlji djeluje 13 klubova, i to Dubrovnik, Split, Split Palmine, Šibenik, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Osijek, Čakovec, Prelog, Varaždin i Zagreb Gradec. Svaki klub djeluje lokalno u svojoj sredini, a Distrikt surađuje s klubovima, komunicira sa centralom u Londonu, zastupa klubove na međunarodnim konvencijama,  povezuje se s International  Inner Wheelom putem nacionalnih predstavnica. Trenutno funkciju nacionalne predstavnice obnaša Snježana Petrović Tkalčec iz IW kluba Čakovec.

Sjedište Distrikta je u Zagrebu, a prema rotarijanskim načelima rukovođenje Distrikta svake se godine mijenja. Ove IW godine Distrikt vodi IW klub Varaždin.

Inner_Wheel_Varazdin_04.jpg

Humanitarne akcije

Inner Wheel klub Varaždin utemeljen je 1998. godine, iako počeci  rada i djelovanja sežu u 1996. godinu. Jedan je od 13 klubova koji djeluju na području naše zemlje a u okviru Distrikta 191 Hrvatska.   Nesebičnim zalaganjem svih članica kluba, bivših i sadašnjih, ostvareni su zapaženi rezultati i uspjesi u organiziranju i pružanju pomoći onima kojim je ta pomoć najpotrebnija.

IW Distrikt 191 provodi zajedničke godišnje humanitarne akcije u sklopu kojih je do sada donirano više od milijun kuna. Nakon potresa na Baniji 2020/2021., primjerice, članice Distrikta vlastitim su sredstvima nabavile prvu mobilnu kućicu, a d donacija članica IIW iz Europe i svijeta nabavljene su i donirane još četiri mobilne kućice, pri čemu je svih  pet kompletno namješteno s dvije spavaće sobe, toaletom, kuhinjom i blagovaonom. Osigurane su  još dvije montažne kuće od 56 m2 te peć za centralno za Centar za žrtve obiteljskog  nasilja u Sisku. Ukupna vrijednost donacija za područje Banovine iznosi 700.550 kuna.

Inner_Wheel_Varazdin_03.jpg

Sudjelovalo se i u International  Inner Wheel akciji uplatom 6.882 kn Fondu za cijepljenje protiv Covida -19  te s 60.000 kuna pomoći izbjeglicama iz ratom pogođenih područja Ukrajine. U ovoj inervilskoj godini 2022/2023 IW Distrikt 191 provodi  akciju ,,Kolač dobrote“ koji je pokrenuo IW klub Osijek, a sada ga provodi većina klubova pa tako i IW klub Varaždin.

Svake godine predsjednica Međunarodnog Inner Wheela zadaje temu za godinu u kojoj predsjeda. Ove je godine predsjednica Zenaide Farcon, a tema je „Činiti čuda“.

-Vjerujem da smo kroz godine djelovanja i pomaganja potrebitima ostavile trajni trag. Nastavljamo i dalje „činiti čuda“ te pozivamo sve žene dobre volje i široka srca da nam se pridruže u ovoj plemenitoj misiji, poručuju iz Inner Wheel kluba Varaždin.

Inner_Wheel_Varazdin_02.jpg

Do vrijednih pomoći tradicionalnim i jednokratnim akcijama

Kroz proteklih 25 godina rada članice su pomagale i pomažu raznim ustanovama i pojedincima. Neke akcije su tradicionalne, kao što je božićna pomoć domovima obiteljskog tipa ,,Nova budućnost“ za djecu bez roditeljske skrbi (televizori, kompjuteri, fotoaparati, odjeća i obuća, kompletna posteljina za 21 dijete). Vrijedi izdvojiti i višegodišnja stalna pomoć  Utočištu za žrtve obiteljskog nasilja Sv. Nikola u Varaždinu. Nadalje, Udruzi Sunce u Ludbregu osigurana je novčana donacija te donacije u odjeći i obući, higijenskim potrepštinama, slatkišima i igračkama. Odjeća i obuća te higijenske potrepštine osigurani su i za Dom za starije i nemoćne u Jalžabetu. Za odjel intenzivne njege kirurgije varaždinske Opće bolnice dva bolnička kreveta, a za rodilište perilica rublja sa sušilicom, ručnici za novorođenčad, pulsni oksimetar za inkubatore,  kao i aparat za govorne vježbe za odjel logopedije te aparat za reanimaciju za vozilo hitne pomoći.

Inner_Wheel_Varazdin_golf_turnir_1.jpg

U sklopu posjeta Vukovaru predana je donacija knjiga za gradsku knjižnicu prema njihovim potrebama i popisu. U suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, tijekom blagdana članice posjećuju i daruju pakete hrane  najsiromašnijim obiteljima, a tijekom godine pomažu bolesnima, djeci, starijima i nemoćnima nabavkom lijekova, hrane, odjeće, namještaja, plaćanjem režija i sl.

Posebno valja izdvojiti stipendiranje učenika i studenata. U posljednjih desetak godina orijentirale su se na pomoć u školovanju djeci bez roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja: dvojica stipendista prošle su godine diplomirala,  jedna je djevojka apsolventica, a druga je na drugoj godini pjevanja u Grazu. Ove su se školske godine prihvatile stipendiranja učenice drugog razreda srednje škole. Sve njih prate od srednje škole pa do završetka školovanja i na to su posebno ponosne.

Inner_Wheel_Varazdin_01.jpg

Ove su IW godine u prosincu, a u skladu s pokrenutom akcijom na nivou Distrikta, provele akciju „Kolač dobrote“. Zahvaljuju butique hotelu Park, Hotelu Varaždin, Kavani Dora, Kavani Perla i Slastičarnici Šešet na podršci u ovoj akciji donacijom određenih sredstava od prodaje kolača i torti u prosincu. Donirana sredstva bit će utrošena na školovanje mladih žena u potrebi.

-Sve to ne bismo mogle ostvariti bez podrške ljudi dobre volje koje, uz podršku medija, nastojimo potaknuti na razmišljanje o potrebi pomaganja potrebitima, vele u Inner Wheel klubu Varaždin te zahvaljuju svima koji podupiru njihovo humanitarno djelovanje.

Inner_Wheel_Varazdin_akcija_5.jpg

Prepoznate po akcijama

Za prikupljanje financijskih sredstava članice Inner  Wheel kluba Varaždin priređuju koncerte i priredbe, turnir u belotu, golf turnire u Sv. Martinu i dr. Tu su i razne akcije tijekom kojih same izrađuju predmete i prodaju ih na ulici. Tako su prepoznate po provođenju akcijama u sklopu kojih izrađuju zlatne šibe za Nikolinje, božićne kuglice, uskršnje grančice (puškice) za Cvjetnicu i uskršnja jaja za Uskrs, a prodaju i stare knjiga u Mjesecu knjige pod motom „stare knjige u nove ruke“, zatim  vlastitu odjeću i dr.

Inner_Wheel_Varazdin_uskrs_jaja_2.jpg