Informatika od jeseni već od prvog razreda osnovne škole!

vv | 21.7.2017. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

Od nove školske godine  u osnovnim školama Varaždinske županije, koje za to iskažu interes, počinje se provoditi Projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda! Nastava informatike može biti organizirana za 4.731 učenika u 249 razrednih odjela, a za njegovu provedbu je u županijskom proračunu osigurano 560.000 kuna. Ta će se sredstva utrošiti u dodatne satnice učitelja informatike.

- Cilj je projekta postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti kako bi potpuno zaživio projekt STEM kompetencije, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, vele u Županiji.

Nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike. Njegov je autor Darko Krznar, dipl.inf., voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole, koji je sva svoja autorska prava prenio u vlasništvo Varaždinske županije kao osnivača škola pa će  dokument pod nazivom „Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ biti ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Prema analizi, koju je proveo Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, nastavu informatike je u prošloj školskoj godini u županijskim osnovnim školama polazilo tek 55% od ukupno 10,538 učenika. Tek nekolicina osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija ima organiziranu nastavu informatike od 1. razreda osnovne škole. Riječ je o OŠ Bisag, OŠ Šemovec, OŠ Trnovec i OŠ Tužno. U OŠ Kamenica i OŠ Klenovnik nastava informatike započinje u 2. razredu osnovne škole, u OŠ Lepoglava od 3. razreda. U 8 škola je nastava organizirana od 4. razreda i to u školama OŠ Beletinec, OŠ Ivanec, OŠ Martijanec, OŠ Podrute, OŠ Radovan, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Varaždinske Toplice i OŠ Višnjica. U preostalim školama s nastavom informatike kreće se u 5. razredu.

- Atraktivan predmet, u kojem je naglasak na upotrebi micro:bitova, sigurno će doprinijeti snažnijoj informatičkoj pismenosti u osnovnim školama Varaždinske županije te jačanju kompetencija u području znanosti, tehnike i matematike u daljnjem školovanju, vele u Županiji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci