Informatički studiji, graditeljstvo, fizioterapija i sestrinstvo najpoželjniji studiji! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Informatički studiji, graditeljstvo, fizioterapija i sestrinstvo najpoželjniji studiji!

VV | 1.8.2021. u 07:48h | Objavljeno u Društvo

Za studije Multimedija, oblikovanje i primjena, Fizioterapija, Sestrinstvo, Graditeljstvo, Medijski dizajn, Komunikologija, mediji i novinarstvo, Poslovanje i menadžment te Proizvodno strojarstvo na Sveučilištu Sjever i studij informatike na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) ove se godine tražilo – mjesto više! Nakon što su 21. srpnja objavljene konačne rang-liste, uslijedili su upisi na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj.

Tri puta više prijava

U prvu godinu studija Informacijski i poslovni sustavi FOI upisuje 285 redovitih studenata, u Ekonomiku poduzetništva 120, a u PITUP Varaždin 80 redovnih studenata. Na FOI-ju kažu kako su zadovoljni interesom, a najviše je prijava stiglo upravo za informatički studij, na kojem je bilo gotovo tri puta više prijava od slobodnih mjesta!

FOI_Informatika.jpg

- Učenici završnih razreda srednjih škola i ove su godine prepoznali važnost tema povezanih s informacijskim tehnologijama, kontinuirano unaprjeđivanje naših studijskih programa i povezivanje s praksom, što je dovoljan i opravdan dokaz neosporne kvalitete nastavnog programa svih studijskih smjerova koje izvodimo – zadovoljni su na FOI-ju.

Sjever povećao kvote

Na Sveučilištu Sjever, na ukupno 17 preddiplomskih studija koji se izvode u oba centra, Varaždinu i Koprivnici, ove je godine bilo 1048 upisnih mjesta.

- S obzirom na to da se svake godine zbog sve većeg interesa kvote popunjavaju u potpunosti, ove smo godine kvote i povećali, a jedan od razloga tome su i četiri nova studija koja počinju na jesen - kažu na Sveučilištu Sjever i ističu kako su iznimno zadovoljni interesom za Sveučilište Sjever, posebno ako se pogleda da na pojedinim redovitim studijima nema nijednog slobodnog upisnog mjesta.

DSC_9991.jpg

- To su studiji Multimedija, oblikovanje i primjena, Fizioterapija, Sestrinstvo, Graditeljstvo, Medijski dizajn, Komunikologija, mediji i novinarstvo, Poslovanje i menadžment te Proizvodno strojarstvo. Ponosni smo što je i postotak popunjenosti kvota u ljetnom upisnom roku najveći od svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj! Sveučilište Sjever već je u prvom ljetnom upisnom roku popunilo upisne kvote preko 75 %, točnije 78,44% što je, prema službenim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, najveći postotak popunjenosti od svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj. Ove brojke su svakako najbolji dokaz kvalitete rada - s ponosom ističu na Sveučilištu Sjever.

Zeleni poslovi još nisu “in”

Na Geotehničkom fakultetu (GTF) u Varaždinu u novu akademsku godinu upisuju 90 redovitih i 30 izvanrednih studenata za preddiplomski sveučilišni studij Inženjerstvo okoliša, 45 redovnih i 15 izvanrednih studenata za diplomski sveučilišni studij Inženjerstvo okoliša, dok će na doktorski studij ove jeseni biti upisano šest studenata. Ove su godine na GTF-u, u odnosu na prošlu, smanjili kvotu za redovne studente i uveli kvotu za izvanredne.

- Dosad je završen ljetni upisni rok za preddiplomski sveučilišni studij. Za redovni studij zainteresirano je bilo 110 kandidata, no u konačnici se samo 24 studenta odlučilo za upis u ljetnom upisnom roku. Za izvanredni studij bilo je 14 prijava, dok se upisalo dvoje studenata, pa ćemo tako imati jesenski rok na kojem ćemo nastojati popuniti upisnu kvotu - rekao je izvan. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški, dekan GTF-a koji nije zadovoljan interesom za studij Inženjerstvo okoliša.

power-station-2785226.jpg

- S obzirom da je interes na razini prošlogodišnjeg s tog aspekta ne možemo biti ni potpuno nezadovoljni - kaže dekan izvan. prof. dr. sc. Meaški.

Žao mu je, kaže, jer Inženjerstvo okoliša je jedan dobar interdisciplinarni sveučilišni tehnički studij usmjeren na širok raspon sve aktualnijih tema vezanih uz okolišne probleme: gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, zaštitu voda, geotehniku, rješavanje sektorskih pritisaka buke, svjetlosnog onečišćenja, utjecaja prometa na stanovništvo i lokalnu zajednicu, zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju.

- Vjerujemo da ovim studijem koji izvodimo već godinama studentima otvaramo put prema tzv. zelenim poslovima, što je potpuno u suglasju sa EU Zelenim planom koji se u Europi jače počeo promovirati ove godine - rekao je izvan. prof. dr. sc. Meaški.

Kako su prošli novi studiji?

Na Sveučilištu Sjever zadovoljni su i interesom za nove studijske programe - Glazba i mediji, Geodezija i geomatika, Računarstvo i informatika i Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža. - Na tim studijima ima još poneko mjesto slobodno za jesenski upis, što je s obzirom na situaciju bilo i očekivano, no vjerujemo da će se na jesenskom upisnom roku i za te studije kvote popuniti s obzirom na to da su novi studiji rađeni prema potrebama gospodarstva i tržišta rada - kažu na Sveučilištu Sjever na kojem još ima slobodno ukupno 210 upisnih mjesta za jesenski rok: 108 u Sveučilišnom centru Varaždin i 102 u Sveučilišnom centru Koprivnica. - Trenutno su otvorene prijave na diplomske studije i traju do 30. rujna, dok će se natječaj za preostale kvote, odnosno jesenski upisni rok za preddiplomske studije objaviti na službenim internetskim stranicama Sveučilišta Sjever nakon što završe upisi na ljetnom roku, zaključno do petka, 30. srpnja - kažu na Sjeveru.