Imamo li garancija da učitelji koji rade u produženom boravku neće ostati bez posla? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Imamo li garancija da učitelji koji rade u produženom boravku neće ostati bez posla?

IHR/Varaždinske vijesti | 27.12.2020. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

- Često smo slušali kako je Varaždinska županija županija znanja, ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost i visoko smo u listi prioriteta, što znači da su sredstva poreznih obveznika s jedne strane usmjeravana su na osiguranje potporne infrastrukture, a s druge strane u podizanje kvalitete u obrazovanju. Zbog toga smo na neki način postigli taj nadstandard, gdje jedno od važnijih mjesta ima i produženi boravak u školi koji se na nebrojeno mnogo načina pokazao kao neophodan jer omogućava niz benefita kako za učenike i škole, tako i za roditelje. S obzirom na ove općepoznate epidemiološke okolnosti, zanima me kakva je situacija s produženim boravkom u županijskim školama, s obzirom na ova zatvaranja i „mini lockdown”, odnosno imamo li garancije da nastavno osoblje koje radi u produženom boravku neće ostati bez posla uslijed nemogućnosti provođenja nastave u punom opsegu? Znamo i sami da stalno dolazi do izolacija i samoizolacija. Mislim da je jako važno poduzeti sve što je moguće da do tog "crnog” scenarija ne dođe – pitao je SDP-ov vijećnik Hrvoje Kovač na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

b0c586a9969bd8c9f923800e2c4f70bc_XL.jpg

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako nitko neće dobiti otkaz.

- Naravno da nam je posebno važno implementacija modela cjelodnevnog boravka koji se razvija. Jedna od pretpostavki je, da bez obzira na ovu krizu, ne izgubimo ljude koji na tome rade bez obzira na to što će se trebati poduzeti - rekao je Čačić.

Prostorni uvjeti za uvođenje cjelodnevnog boravka za učenike u osnovnim školama čiji osnivač je Županija, osigurani su još prije 15-ak godina dogradnjom i izgradnjom škola i sportskih dvorana.

- Sada ćemo tu priču zaokružiti. Škola u Svetom Iliji intenzivno se radi, tu su još i škole u Martijancu i Velikom Bukovcu, a imamo i apsolutnu garanciju Vlade da će ići i škola u Ivancu, u ovoj ili onoj formi, To će biti pretpostavka za produženi boravak u svim školama u Varaždinskoj županiji i ti ljudi neće izgubiti posao - poručio je varaždinski župan.

Produženi boravak u aktualnoj školskoj godini provodio se i u svim osnovnim školama u kojima se provodio i prošle godine, a kojima je osnivač Varaždinska županija.

U boravak je bilo uključeno je 786 učenika od prvog do četvrtog razreda u 21 školi, a s njima je radilo 41 učitelja. Za program produženog boravka Varaždinska županija u proračunu je osigurala 900.000 kuna.
Boravak je u županijskim školama bio organiziran sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini. Gdje god je bilo potrebno, nabavljene su i dodatne klupe jednosjedi te posebne pregrade. Program se zahvaljujući tome provodio tijekom cijelog prvog polugodišta uz poštovanje epidemioloških mjera i organizacijskih potreba.

Označeno u