I u Hrvatskoj zabranjen uzgoj životinja za prodaju krzna

V.M./Varaždinske vijesti | 12.1.2017. u 17:53h | Objavljeno u Društvo

S početkom nove godine na snagu je stupila odredba Zakona o zaštiti životinja koja propisuje da je zabranjeno uzgajati životinje u svrhu prodaje krzna.

Ova odredba stupila je na snagu 1. siječnja 2017. godine pa je uzgajivačima životinja koji ih drže u svrhu proizvodnje krzna, tako isteklo desetogodišnje prijelazno razdoblje koje im je omogućeno radi preusmjeravanja svoje proizvodnje.

Tom prigodom, predstavnike Udurge Prijatelji životinja u Ministarstvu poljoprivrede primio je ministar Tomislav Tolušić.

Tijekom javne rasprave oko prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja koji je predviđao dodatnih godinu dana za prestanak uzgoja činčila radi krzna, javnost je izrazito negativno reagirala na takvu mogućnost da se uzgajivačima činčila radi proizvodnje krzna omogući još jedna godina prijelaznog razdoblja.

Stoga je ministar Tomislav Tolušić podržao stav javnosti da je desetogodišnje prijelazno razdoblje uzgajivačima činčila za izlazak iz proizvodnje bilo sasvim dovoljno vrijeme da napuste uzgoj tih životinja radi krzna, što potvrđuju i podaci prema kojima je prije deset godina u Hrvatskoj bilo oko 500 uzgajivača, dok ih je krajem prošle godine bilo svega 20.

- Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od 10 godina da preusmjere svoju proizvodnju - rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka. Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja - izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka.

tolušić_prijatelji_životinja.jpg