I ove godine u Općoj bolnici Varaždin obilježen Međunarodni Dan sestrinstva

M.G.A./Varaždinske vijesti | 10.5.2019. u 15:25h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni Dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija, i ove se godine obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Nakon što je u ponedjeljak u hotelu Turist organizirano predavanje na temu
„Komunikacijske vještine – kompetencije, empatija i podržavanje, kako izbjeći i rješavati sukobe“ predavača prof. dr. sci. Gorana Bubaša, a u četvrtak organizirana akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u organizaciji članova HUMS-a i studenata Sveučilišta Sjever, obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva nastavljeno je u petak.

U Općoj bolnici Varaždin, u holu zgrade Službe za interne bolesti, otvorena je izložba slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice koji svojim radovima uljepšavaju sestrinski dan dugi niz godina.
Čestitajući medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima njihov dan te zahvalivši umjetnicima na još jednom izlaganju njihovih djela, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da je ovo spoj umjetnosti i medicine koja je umijeće. Kazao je potom da su medicinske sestre snaga varaždinske bolnice.

„Skoro polovica svih djelatnika čine medicinske sestre. Bez medicinskih sestara razvoj ovako velikog centra ne bi bio moguć. Diljem čitave naše države je izražen odljev kompletnog medicinskog kadra, ne samo liječnika nego i medicinskih sestara i tehničara. Mi smo za sada uspjeli zaposliti i zapošljavamo dovoljan broj medicinskog kadra, ali osjeti se odlazak djelatnika u druge ustanove ili u inozemstvo.

Kod nas u blizini srećom postoji Sveučilište Sjever na kojem se školuje veliki broj medicinskih sestara pa i tome možemo pripisati činjenicu da nismo imali većih problema prilikom zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara“, rekao je ravnatelj Kudelić.

Medicinskim sestrama i tehničarima čestitao je, u ime osnivača ustanove, Varaždinske županije, predsjednik Upravnog vijeća Zlatko Koračević. Istaknuo je da će Županija i daljnjim ulaganjima brinuti za osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada medicinskog osoblja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., kazala je da u Općoj bolnici Varaždin radi 785 medicinskih sestara.

„Bolnica, kao i sve u Hrvatskoj, imaju potrebu za zapošljavanjem većeg broja sestara. Kontinuirano se radi na zapošljavanju, zamjenama za porodiljne dopuste, dugotrajna bolovanja. Mi nemamo veliki odlazak iz bolnice. A uz bolnicu su i dvije srednje škole i Sveučilište Sjever s kojima imamo dobru suradnju i surađujemo na školovanju kvalitetnog kadra“, kazala je Sekovanić naglasivši da je medicinska sestra poziv u punom smislu riječi.

„Motivira nas ljubav i požrtvovnost prema bolesnicima i skrb za bolesnika. Medicinska sestra je uz bolesnika od prvog dana, od rođenja, pa do smrti. Da budeš medicinska sestra, to moraš imati u sebi. Svaka medicinska sestra kad vidi bolesnika prvo mu pruža osmijeh jer su topla riječ i osmijeh pola zdravlja“, poručila je Sekovanić.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, a u Općoj bolnici Varaždin bio je prilika za zahvalu umjetnicima, sadašnjim i bivšim djelatnicima, kao i medicinskim sestrama koje su organizirale aktivnosti uz obilježavanje ovog datuma.

Označeno u