I na varaždinskim fakultetima bilo je prijava: nastavnik dijelio "spolno obojene" opaske studenticama Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I na varaždinskim fakultetima bilo je prijava: nastavnik dijelio "spolno obojene" opaske studenticama

IHR/Varaždinske vijesti | 8.2.2021. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Nakon godina šutnje mnoge žene u Hrvatskoj progovorile su o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, a zaredale su i prijave protiv nastavnika na fakultetima studentica diljem Hrvatske. Iako se prijave ne odnose na nedavna razdoblja, neprimjerenih ponašanja nastavnika bilo je i na varaždinskim fakultetima.

Dvije prijave, jedan nastavnik

Na Geotehničkom fakultetu (GTF) u Varaždinu dosad su zabilježena dva slučaja povezana s kršenjem načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja, a u oba se radilo o istom nastavniku.

- Prvi postupak vezan za spolnu diskriminaciju i uznemiravanje pokrenut je 2011. godine temeljem peticije 67 studenata i četiri anonimne studentske prijave. Utvrđeno je kako predmetni nastavnik nije ispunjavao nastavni plan i program iz predmeta kojih je bio nositelj jer se često udaljavao od teme predavanja pričama o smislu života te odnosima između spolova, kao i verbalnim vrijeđanjem i omalovažavanjem studentica upućivanjem verbalnih prijedloga spolne naravi i iznošenjem opaski koje su bile spolno obojene. Temeljem preporuke koju je tadašnjoj Upravi dalo Etičko povjerenstvo nastavnik je dobio usmenu opomenu od dekana te nadzor nad izvođenjem nastave predmetnog nastavnika – doznali smo od izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog, dekan GTF-a, koji je na toj funkciji od 1. listopada prošle godine.

Nakon što je nekoliko godina sve bilo u redu, tijekom proljeća 2016. godine ponovno je zaprimljena pritužba izravno od tadašnje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja je ponovno upozorila na uznemirujuće izjave od strane istog nastavnika.

- Etičko povjerenstvo je u ponovljenom postupku dalo mišljenje da je predmetni nastavnik svojim ponašanjem i opetovanim incidentima teško naštetio ugledu GTF-a i Sveučilišta u Zagrebu. Zbog opasnosti od ponavljanja djela, tadašnji dekan je donio odluku kojom je odredio nadzor nad izvođenjem preostalih ispita kod predmetnog nastavnika, a nastavu je povjerio drugom. Ubrzo nakon tog incidenta, a prije početka nove akademske godine, predmetni nastavnik je umirovljen. To su dosad jedini zabilježeni slučajevi neprimjerenog ponašanja i seksualnog uznemiravanja na GTF-u – doznali smo od dekana izv. prof. dr. sc. Meaškog.
Bez obzira na to, dekan GTF-a ističe kako stalno treba biti na oprezu jer se radi o ponašanjima koje studenti nerado prijavljuju.

- Zbog toga mogućnost prijave neprihvatljivog oblika ponašanja na GTF-u u Varaždinu već godinama funkcionira na više razina, a studentima je omogućen njima najprihvatljiviji način prijave jer vjerujemo kako im to nije nimalo lako kada se nađu u takvoj situaciji – kaže dekan izv. prof. dr. sc. Meaški.

Prekinuta suradnja

Na Sveučilištu Sjever dosad su imali tek jedan slučaj koji se odnosio na neprimjereno ponašanja nastavnika, a koji je okarakteriziran kao lakše kršenje Etičkog kodeksa.

- S obzirom na to da se radilo o osobi u svojstvu vanjskog suradnika, s istim je po okončanju postupka prekinuta daljnja suradnja kako bi se onemogućilo ponavljanje slučaja. Oštro osuđujemo bilo kakav oblik diskriminacije ili uznemiravanja po bilo kojoj osnovi - poručili su sa Sveučilišta Sjever.

Od početka mandata aktualne Uprave Fakulteta organizacije i informatike (FOI), 1. listopada 2019. godine do danas, nije zaprimljena niti jedna prijava studentica ili studenata zbog neprimjerenog ponašanja djelatnika.

- Odgovorno tvrdimo da će Uprava FOI-ja na svaku prijavu reagirati i učiniti sve što je u njihovoj moći da se takve prijave procesuiraju – poručuju s tog fakulteta.

Kome se obratiti u slučaju neprimjerenog ponašanja? 

Na FOI-ju već dugi niz godina aktivno djeluje Etičko povjerenstvo kojem se može prijaviti bilo koji oblik neetičkog djelovanja, a imaju i studentskog pravobranitelja. FOI je imenovao dva povjerenika koji su ovlašteni za primanje pritužbi zbog zaštite dostojanstva zaposlenika, a odlukom dekanice imenovana je i povjerenica za zaštitu dostojanstva studenata.

Na Sveučilištu Sjever studenti se mogu obratiti studentskoj pravobraniteljici te Uredu za potporu studentima, razvoj karijera (Alumni) i cjeloživotno učenje. Studenti se mogu javiti i na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Na web stranicama GTF-a dostupan je online sustav za anonimnu prijavu neprihvatljivih oblika ponašanja, a na lako dostupnom mjestu na fakultetu postavljen je i sandučić za anonimne prijave. Uvid u njegov sadržaj imaju samo dekan i prodekan za nastavu.

 

Označeno u