HZZ objavio preporuke za upise: Varaždinskoj županiji nedostaje vozača, konobara, slastičara, fasadera... Foto: Ilusracija/Pexels

HZZ objavio preporuke za upise: Varaždinskoj županiji nedostaje vozača, konobara, slastičara, fasadera...

VV | 5.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatski zavod za zapošljavanje i ove je godine objavio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Radi se o analizi koja pokazuje koja su srednjoškolska i visokoškolska zanimanja deficitarna u svakoj od 20 županija u Hrvatskoj za koja bi trebalo povećati kvote, ali i zanimanja koja su suficitarna, odnosno kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih. Analize i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada, a one i ove godine pokazuju kako na tržištu rada Varaždinske županije kronično nedostaje radnika u području obrtičkih zanimanja za koja se učenici školuju u trogodišnjim strukovnim srednjim školama.

Nema ni informatičara

Tako su na popisu zanimanja za koje treba povećati broj upisanih, ali i stipendiranih učenika u našoj županiji zavarivači, automehatroničari, vozači motornih vozila, elektroinstalateri, tesari, zidari, bravari, konobari, krojači, autolakireri, strojobravari, kuhari, stolar, instalateri kućnih instalacija, keramičari, soboslikari, mesari, armirači, monteri suhe gradnje, pekari, rukovatelji samohodnim građevinskim strojevima, dimnjačari, prodavači, grafičari tiska, tapetari, autolimari, galanterisi, tokari, staklari, CNC operateri i cvjećari, a među zanimanjima koja nedostaju su i fasaderi i slastičari, programi koji se trenutno ne provode na području Varaždinske županije.

Preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnose se i na sveučilštne studije, odnosno programe preddiplomskog studija, ali vrijede i za one programe diplomskog studija koji se na njih nastavljaju. Tako Hrvatski zavod za zapošljavanje preporučuje povećanje kvota za sveučilišni studij informatike, čije se obrazovanje provodi na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, a nedostje i stučnjaci iz područja medicine, logopedije, farmacije, matematike, fizike, strojarstva, gračevinarstva, elektrotehnike, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, engleskog i njemačkog jezika.

Gužve u općim gimnazijama

S druge pak strane, Hrvatski zavod za zapošljavanje preporučuje kako treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata u općim gimnazijama te programima ekonimista, tehničara za logistiku i špediciju, hotelijersko-turistički tehničara i tehničara za računalstvo. Što se tiče sveučilišnog studija, previše je ekonomista, novinara i politologa, a.i i onih koji su završili stručne studije poslovne ekonomije i ekonomije.