HVALOSPJEV LJUBAVI Festival moderne duhovne glazbe 22. svibnja na Franjevačkom trgu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

HVALOSPJEV LJUBAVI Festival moderne duhovne glazbe 22. svibnja na Franjevačkom trgu

VV | 18.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 22. svibnja u 20 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu, kod Grgura Ninskog, održat će se 13. po redu tradicionalni Festival moderne duhovne glazbe "Hvalospjev Ljubavi“ 2022.

Festival je 2009. godine pokrenuo jedan od najpoznatijih kantautora te vrste glazbe u Hrvatskoj, samostalni umjetnik Antonio Tkalec, u suradnji sa Glazbeno-scenskom udrugom Acordis, te je Festival odmah postao jedan od važnijih duhovno-glazbenih manifestacija na Hrvatskojglazbenoj sceni.

- "Hvalospjev Ljubavi“ je jedan od rijetkih festivala, na kojem su svih ovih godina nastupila sva najpoznatija imena Hrvatske duhovne glazbe, a bilo je tu i značajnih internacionalnih nastupa. Festival je od 2011. do 2019. godine bio natjecateljskog karaktera, a ovdje su iznjedrile neke od poznatijih pjesama duhovne na hrvatskoj duhovnoj glazbenoj sceni. Do sada je na Festivalu izvedeno ukupno preko 190 pjesama, od čega preko 130 autorskih, tako da je "Hvalospjev Ljubavi“ itekako doprinio razvoju stvaralaštva u duhovnoj glazbi - istaknuo je Tkalec.

Do prije nekoliko godina, u Hrvatskoj je bilo preko 20 ovakvih manifestacija. Nažalost, zbog situacije koja je prije dvije godine snašla cijeli svijet, mnogi organizatori su se
pokolebali, uplašili, obeshrabrili i tako ugasili puno festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj, tako da je danas ostalo tek nekoliko ovakvih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.

Ove godine organizatori garantiraju vrhunski program, a nastupit će: fra Miroslav Petrac (Osijek), Cor Unum (Slavonski Brod), Davor Terzić (Rovinj), „Kneginje“ (Kneginec), vlč.
Tihomir Kosec (Varaždin), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički), "After Life“ (Zagreb), te na nagovor organizatora i publike - i sam pokretač Festivala Antonio Tkalec.
„Hvalospjev Ljubavi“ 2022. je pod pokroviteljstvom HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja) i Grada Varaždina, koji su Festivalu ove godine dali "vjetar u leđa“ kako bi se uopće mogao održati, te im se organizatori od srca zahvaljuju na velikoj i nesebičnoj pomoći.

- Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli na Franjevački trg u Varaždin u nedjelju, 22. svibnja u 20 sati - poručuje pokretač ovog festivala.
20 sati!