HUMANITARNO Dođite u atrij Županijske palače na sarmu i klipiće i pomozite djeci Foto: Varaždinska županija

HUMANITARNO Dođite u atrij Županijske palače na sarmu i klipiće i pomozite djeci

| 11.12.2017. u 11:41h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače u Varaždinu u subotu 16. prosinca održat će se humanitarna akcija čiji je cilj prikupiti sredstva za Zakladu Vita, čiji je osnivač Varaždinska županija i koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti.

Posjetitelji će od 10 sati po simboličnim cijenama moći kupiti "humanitarnu sarmu" i "humanitarni klipič", a uz svirku tamburaša, bit će i slatkiša za najmlađe.

- Akciju smo pokrenuli iz nekoliko razloga. Prvi je humanitarni aspekt. Sarma će se prodavati po cijeni od 10 kuna, a varaždinski klipiči po dvije kune. Sva prikupljena sredstva ići će za Zakladu za pomoć djeci Vita. Ovo je ujedno u skladu s najavom župana Čačića na sjednici Županijske skupštine da će se pojačati angažman oko prikupljanja sredstava za Zakladu.
Drugi aspekt je promocija domaćih proizvoda Varaždinske županije, prije svega bučinog ulja, varaždinskog zelja i Varaždinskog klipiča. Treći cilj je nastavak uključivanja Županije u Advent. Naime, Županija se prvi put uključila u obilježavanje Adventa u Varaždinu, što se najljepše vidi po adventskom kalendaru na prozorima Županijske palače. Usto, kako bismo Županijsku palaču što više približili i otvorili je građanima, organiziramo i događanja u atriju - pojasnila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, te pozvala sve građane da probaju finu domaću sarmu i klipiće i tako se uključe u ovu humanitarnu akciju.

Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije kazao je da je cilj udruge očuvanje tradicije i gastronomije našeg kraja te se stoga i udruga uključila u događaje Adventa u Varaždinu.

- Nakon zagorskog purana i varaždinskog zelja, koji su zaštićeni na europskoj razini, pokrenuli smo i zaštitu za Varaždinski klipić, s oznakom zemljopisnog porijekla. Nedavno smo dobili rješenje na razini Republike Hrvatske, a dalje se pokreće postupak za zaštitu i na europskoj razini - napomenuo je Crleni te ukratko ispričao o povijesti Varaždinskog klipiča, koji se spominje već u 17. i 18. stoljeću.

Humanitarnu akciju su, uz N. Martinčević i D. Crlenog, najavili i Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk te Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

presica_najava_humanitarno_sarma_1.JPG

presica_najava_humanitarno_sarma_3.JPG