“Human rights education”: učenici II. OŠ Varaždin bez predrasuda od ljudima iz drugih krajeva svijeta Foto: Krešimir Đurić

“Human rights education”: učenici II. OŠ Varaždin bez predrasuda od ljudima iz drugih krajeva svijeta

IHR/Varaždinske vijesti | 21.2.2022. u 09:35h | Objavljeno u Društvo

"Human Rights Education” naziv je projekta u kojem sudjeluju učenici II. OŠ Varaždin. Riječ je o projektu koji se provodi od 1. rujna 2020. godine, a kojem je koordinator Slovačka, dok su ostali partneri u projektu, uz II. OŠ Varaždin, škole iz Turske, Portugala, Rumunjske i Španjolske. U sklopu ovog projekta prošlog je tjedna održana mobilnost u španjolskom gradu Crevillent u kojoj su učenici II. OŠ Varaždin, zbog aktualne epidemiološke situacije, sudjelovali online.

 Migracije i imigracije

- Cilj Erasmus+ projekta “Human Right Education” je dati preporuke školama te poboljšati proces i informirati djecu i nastavnike o ljudskom pravu na obrazovanje, a u sklopu projekta stvorit će se i zajednički obrazovni materijali. Kroz ovaj projekt želja je učenike i nastavnike upoznati s poveljama o ljudskim pravima, dječjim pravima i mehanizmima za zaštitu prava te razviti kulturnu svijest i toleranciju učenika prema ljudima i djeci iz drugih krajeva svijeta - objašnjava Ljiljana Inkret-Martinčević, koordinatorica projekta na II. OŠ Varaždin u kojem sudjeluju još učitelji Martina Dugonjić, Denis Bais i Marinela Schatten.

DSC_0819.jpg

Sudjelovanjem u ovakvim projektima ostvaruje se suradnja između samih sudionika projekta, poboljšava komunikacija i analitičko razmišljanje među učenicima, a u sklopu projekta dosad je održan niz različitih radionica, aktivnosti, debata i istraživačkoga rada na temu ljudskih prava i diskriminacije u svijetu.

- Na samom početku projekta učenici su se upoznali s pojmovima migracije i imigracije te njihovim razlikama. Kroz projekt “Human Rights Education” potaknuta su bitna pitanja o migraciji i odnosu zajednice prema migrantima te suučenici razmijenili svoja mišljenja i stajališta u vezi migracije. Lijepo je bilo za čuti da najveći dio učenika nema predrasude o ljudima i djeci iz drugih dijelova svijeta - kaže Inkret-Martinčević.

Niz radionica

U projektu sudjeluje 35 učenika sedmih i osmih razreda II. OŠ Varaždin. Dosad je u sklopu projekta napravljeno niz digitalnih radova na temu ljudskih prava, a učenici su sudjelovali u raspravama i razmjeni iskustva s učenicima iz drugih država.

DSC_0822.jpg

- Radionice su bile istraživačkoga tipa te su zahtijevale od učenika određenu razinu poznavanja digitalnih alata, engleskoga jezika te kritičkoga razmišljanja. Dosad su, unutar provedenih aktivnosti, postignuti brojni ciljevi: razmijenjena su iskustva dobre prakse i poboljšano je znanje učenika i njihovih učitelja o ljudskim pravima, toleranciji i uvažavanju drugih. Rezultati projekta su impresivni i učenici s velikim nestrpljenjem iščekuju sljedeću mobilnost - doznali smo od Inkret-Martinčević.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci