Hrvatskim studentima od sada dostupniji diplomski studiji u Velikoj Britaniji Foto: ilustracija

Hrvatskim studentima od sada dostupniji diplomski studiji u Velikoj Britaniji

I.D./Varaždinske vijesti | 14.1.2016. u 16:43h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

Hrvatskim je studentima diplomski studij u Velikoj Britaniji od sada mnogo dostupniji. Naime, britanska vlada odlučila je početkom 2016. otvoriti sistem državnog kreditiranja za hrvatske studente koji žele studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Javna sredstva će pokriti do 10.000 funti školarine, što će hrvatskim studentima osigurati pristup do najtraženijih programa na britanskim sveučilištima. Zakon o odobravanju zajmova za diplomske studije stupa na snagu u akademskoj godini 2016./2017. Ova je vijest od iznimne važnosti za sve studente na zadnjoj godini preddiplomskog studija u cijeloj Europskoj uniji. Do sada, zajmovi za pokrivanje školarine su se odnosili samo na preddiplomske studije u Velikoj Britaniji.

Upravo kako bi što bolje objasnili cijeli sustav zajmova i mogućnosti studiranja diplomskih studija u Velikoj Britaniji, predstavnici jednog od 15 najboljih sveučilišta u zemlji - Coventry University, bit će u Zagrebu 21. siječnja gdje će prezentirati mogućnosti za studiranje i financiranje obrazovanja studenata iz Hrvatske. Ovo je sveučilište ujedno dobitnik najprestižnije britanske nagrade za visoko školstvo "University of the Year" tri godine zaredom. Inače, Integral Edukacijski Programi, tvrtka za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu, utvrdila je da trošak diplomskog studija u Velikoj Britaniji iznosi od 4.000 do 35.000 britanskih funti godišnje.

Kako bi ostvarila pravo na zajam, osoba mora biti državljanin zemlje članice Europske unije te imati prebivalište u toj zemlji barem tri godine prije početka diplomskog studija, što će hrvatski studenti ispuniti 1. srpnja ove godine. Također, studenti moraju imati manje od 60 godina. Ovaj program obuhvaća sve institucije visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska).

Otplaćivanje zajma kreće nakon završetka studija te nakon dosega određene visine plaće. Kamata se izračunava prema godišnjoj stopi inflacije u Velikoj Britaniji plus 3% te će ju studenti u akademskoj godini 2016./2017. početi vraćati tek nakon travnja 2019. godine. Vraćanje zajma je uvjetovano visinom plaće nakon diplomiranja. U Velikoj Britaniji je minimalna bruto plaća 21.000 britanskih funti. Rata otplate je 6% onoga iznosa koji prijeđe navedeni minimalni iznos plaće.  Britanska vlada procjenjuje da će plaća zajmoprimatelja rasti tijekom vremena i da će prijeći minimalni iznos. Ukoliko se to ne dogodi u sljedećih 35 godina, zajam se briše. Zajmoprimatelj mora redovito obavještavati o iznosu plaće.

Sve o uvjetima prijave za zajam za diplomski studij i rokovima moguće je doznati preko obrazovnog savjetnika u uredu tvrtke Integral Edukacijski Programi ili na prezentaciji, koja će se održati u hotelu Westin, Zagreb (dvorana Zrinjevac), 21. siječnja u 18:00 sati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci