Hrvatska narodna stranka obilježila 100. godišnjicu rođenja Savke Dabčević-Kučar

VV | 6.12.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska narodna stranka danas je obilježila stotu godišnjicu rođenja hrvatske političarke i jedne od osnivačice HNS-a Savke Dabčević Kučar. Tom su se prilikom obratili medijima priopćenjem.

- Na današnji dan prije 100 godina u Korčuli je rođena vjerojatno najveća hrvatska političarka i doktorica ekonomije Savka Davčević-Kučar. Najznačajniji trenuci političke karijere Dabčević-Kučar obuhvaćali su njezin uspon do predsjednice SKH-a i članice predsjedništva CK SKJ, a potom i značajnu ulogu u hrvatskom proljeću.

ca8bea9b1904a0cf2efc.jpeg

U novijoj povijesti ostat će upamćena kao predsjednica HNS-a, saborska zastupnica HNS-a i predsjednički kandidat na izborima 1992. godine. Dabčević-Kučar osim političke imala je i znanstvenu karijeru na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te je bila jedna od prvih žena doktora ekonomije u Hrvatskoj. Tema njezina doktorata bila je J.M.Keynes - teoretičar državnog kapitalizma, a njezin mentor bio je Mijo Mirković.

U hrvatskoj javnosti ostavila je dubok trag po angažmanu tijekom 1971. te po kasnijem čvrstom stajalištu prema novim partijskim strukturama od kojih nije tražila milost ili pomilovanje. Pod njezinim vodstvom tada je oslobođena golema nacionalna energija koja je rezultirala većim građanskim slobodama, ali i snažnim gospodarskim uzletom i rastom standarda većine stanovništva. Taj pokret, Hrvatsko proljeće, iako je poslije ugušen, po mnogima, bila je priprema za uspješno ostvarenje hrvatske samostalne države do čega će doći dva desetljeća kasnije.

Značaj Savke Dabčević – Kučar do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova, karakternog i časnog zalaganja za ideje koje je zastupala i to politikom visokih moralnih i etičkih vrijednosti te uvijek u službi i za dobrobit svih građana - ističe v.d. predsjednik HNS-a Mirko Korotaj.

- Savka je znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa dok je rješenja za boji život tražila i predlagala unutar okvira političkog sustava kojemu je tada pripadala. Ona je jasno trasirala i naš politički put i ostavila nam obavezu da prije svega mi, članovi stranke ne gledamo pasivno što će se dogoditi, već da donosimo promjene i činimo ono što je potrebno za bolju Hrvatsku – rekao je Korotaj.

Jasmin Krizmanić, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a naglasio je kako je Savka Dabčević-Kučar istinska heroina Hrvatskog proljeća čija vizija Hrvatske kao gospodarski jake i razvijene zemlje, zemlje bez podjela i zemlje u kojoj su svi jednaki pred zakonom, je ono čemu HNS  teži svih ovih godina i za što želi da bude ključ budućeg političkog djelovanja svakog pojedinca koji se uključuje u politiku.

- Političko djelovanje i vizija Savke Dabčević – Kučar, ostavili su neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti i neizmjerno smo ponosno što smo je imali. Bila je političarka ispred svog vremena a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija – zaključila je Karolina Juzbašić, potpredsjednica HNS-a.

HNS-ovci su položili vijence i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu Savke Dabčević-Kučar, te najavili da će kroz cijeli ovaj mjesec prigodno obilježiti godišnjicu rođenja osnivačice i prve predsjednice.

photo_2023-12-06_15-31-53.jpg