Puno posla u 2019. za planinare MIV-a: edukacije, natjecanja i planinarenja po Bugarskoj i Grčkoj Foto: HPD MIV

Puno posla u 2019. za planinare MIV-a: edukacije, natjecanja i planinarenja po Bugarskoj i Grčkoj

Varaždinske vijesti | 13.2.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko planinarsko društvo MIV Varaždin u novu je godinu ušlo vrlo aktivno i s više od 1.500 članova. Među više od 300 planinarskih društava u Hrvatskoj, HPD MIV je drugo po masovnosti i aktivnosti, a pred redovnu godišnju Skupštinu, koja će se održati u petak, 1. ožujka, uz osam aktivnosti u osam sekcija i dvije komisije, zacrtali su program koji će vjerojatno dovesti do novih rekordnih rezultata.

32. Planinarska noć MIV-a

U subotu 26. siječnja već je održana 32. po redu Planinarska noć MIV-a s više od 200 sudionika. To je jedna od najzabavnijih priredbi u Hotelu Turist, čemu pridonose 100-tinjak aktivista Društva i mnogobrojni sponzorim na čelu s Metalnom industrijom Varaždin. U planinarskom kvizu znanja u kojem sudjeluju svi sudionici druženja, tri sretnika nagrađeni su s izletima, a održana je igra "Potraži me" u kojoj je suprug među pet žena morao zavezanih očiju potražiti svoju suprugu - i nije mu uspjelo. Bilo je tu i pekarskih proizvoda u obliku slova 32. planinarske noći, kao i torta s novim amblemom Društva koju je osvojio Nikola Mikulčić, a glavnu nagradu tombole, parkovsku klupu MIV-a, dobila je Ljiljana Vauda. Program koji je vodila Vesna Golub uveličao je nastup plesne skupine "Desert Queen" iz udruge Orijent art Varaždin, a veselom ugođaju pripomogao je o sastav "Cool band" iz Varaždina.

HPD_MIV_-_32._Planinarska_noć_MIV-a_u_Turistu.JPG

Opća planinarska škola

U srijedu, 6. veljače, započela je s radom Opća planinarska škola HPS-a, koja će u naredna tri mjeseca školovati pedesetak članova. Škola je odskočna daska za daljnje napredovanje u osposobljavanju članova za vodiče, markaciste, alpiniste, HGSS i druge specijane aktivnosti. Školu vodi predsjednica sekcije vodiča i izletničke sekcije Društva i Stanice vodiča Varaždin Vladka Češnjaj uz pomoć stručnih kadrova Društva i HPS-a.

HPD_MIV_-_Novi_vodiči_na_kalniku.jpg

Orijentacijska natjecanja

Nakon održanog prvog orijentacijskog natjecanja u zatvorenim prostorima u Zagrebu u subotu, 9. veljače, iduća dva natjecanja održat će se u Varaždinu 23. veljače i to dnevno natjecanje u VI. osnovnoj školi u organizaciji OK Varaždin te noćno natjecanje u 1. osnovnoj školi u organizaciji Orijentacijske sekcije HPD MIV Varaždin, nakon kojeg će se proglasiti ukupni pobjednici u sva tri natjecanja.

HPD_MIV_-_Sa_prošlogodišnjeg_orijentacijskog_natjecanja_u_1._osnovnoj_školi.jpg

Planinarska kuća "Miroslav Hirtz"

Počele su i rezervacije za boravak u planinarskoj kući HPS-a "M. Hirtz", kojom upravlja HPD MIV Varaždin. Kuća se nalazi u turističkom mjestu Jablanac kao planinarski objekt s najmanjom nadmorskom visinim u svijetu (26 m). Odlično je mjesto za godišnje odmore, ali i važno ishodište za ture po Velebitu kao i za smještaj sudionika jedne od najatraktivnih pješačkih tura u svijetu "Via Adriatica", koja kreće iz Slovenije i završava u Albaniji, a prolazi cijelim masivom Velebita, dok jedan krak prolazi po otocima Jadrana.

HPD_MIV_-_Planinarski_dom_U_Jablancu_-_Krov_sa_grbovima.JPG

Izletnička aktivnost

Posebno je bogat ovogodišnji program izletničkih aktivnosti koje se odvijaju u četiri sekcije. Visokogorska sekcija među ostalim organizira višednevnu turu po najvišim planinama Bugarske, Grčke i Crne Gore sa završnim raftingom na rijeci Tari, a za svoje pripreme organizira penjačke aktivnosti na prirodnim i umjetnoj stijeni u 7. OŠ u Donjem Kućanu. Izlet godine Izletničke sekcije vodi članove u BiH, Sekcija "Svaki tjedan – izlet jedan" organizira rekreacijske izlete svake nedjelje i praznikom, dok sekcija "Čevo" vodi brigu o čak 700 članova djece osnovnoškolske i vrtićke dobi, kako bi što više boravili u prirodi uz organizaciju Planinarske škole za djecu. Da bi se svi sigurno kretali u planinama, brine se Sekcija za označavanje i održavanje planinarskih putova koja održava više od 20 km putova u Hrvatskom zagorju i Velebitu.

HPD_MIV_-_Vrtićka_djeca_na_Rogli.JPG

Dan planinara MIV-a

Svake godine uz Dan osnivanja Društva, 4. lipnja, organizira se Dan planinara MIV-a s organizacijom planinarskog pohoda i natjecateljsko–zabavnog druženja u jednoj od planinarskih i turističkih destinacija Varaždinske županije, na koji se pozivaju sva planinarska društva u Hrvatskoj. Ove godine susret će se održati u nedjelju, 2. lipnja, kod planinarskog doma na Grebengradu uz pohod po obilaznici Čevo–Grebengrad.