Puno posla u 2019. za planinare MIV-a: edukacije, natjecanja i planinarenja po Bugarskoj i Grčkoj Foto: HPD MIV

Puno posla u 2019. za planinare MIV-a: edukacije, natjecanja i planinarenja po Bugarskoj i Grčkoj

Varaždinske vijesti | 13.2.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko planinarsko društvo MIV Varaždin u novu je godinu ušlo vrlo aktivno i s više od 1.500 članova. Među više od 300 planinarskih društava u Hrvatskoj, HPD MIV je drugo po masovnosti i aktivnosti, a pred redovnu godišnju Skupštinu, koja će se održati u petak, 1. ožujka, uz osam aktivnosti u osam sekcija i dvije komisije, zacrtali su program koji će vjerojatno dovesti do novih rekordnih rezultata.

32. Planinarska noć MIV-a

U subotu 26. siječnja već je održana 32. po redu Planinarska noć MIV-a s više od 200 sudionika. To je jedna od najzabavnijih priredbi u Hotelu Turist, čemu pridonose 100-tinjak aktivista Društva i mnogobrojni sponzorim na čelu s Metalnom industrijom Varaždin. U planinarskom kvizu znanja u kojem sudjeluju svi sudionici druženja, tri sretnika nagrađeni su s izletima, a održana je igra "Potraži me" u kojoj je suprug među pet žena morao zavezanih očiju potražiti svoju suprugu - i nije mu uspjelo. Bilo je tu i pekarskih proizvoda u obliku slova 32. planinarske noći, kao i torta s novim amblemom Društva koju je osvojio Nikola Mikulčić, a glavnu nagradu tombole, parkovsku klupu MIV-a, dobila je Ljiljana Vauda. Program koji je vodila Vesna Golub uveličao je nastup plesne skupine "Desert Queen" iz udruge Orijent art Varaždin, a veselom ugođaju pripomogao je o sastav "Cool band" iz Varaždina.

HPD_MIV_-_32._Planinarska_noć_MIV-a_u_Turistu.JPG

Opća planinarska škola

U srijedu, 6. veljače, započela je s radom Opća planinarska škola HPS-a, koja će u naredna tri mjeseca školovati pedesetak članova. Škola je odskočna daska za daljnje napredovanje u osposobljavanju članova za vodiče, markaciste, alpiniste, HGSS i druge specijane aktivnosti. Školu vodi predsjednica sekcije vodiča i izletničke sekcije Društva i Stanice vodiča Varaždin Vladka Češnjaj uz pomoć stručnih kadrova Društva i HPS-a.

HPD_MIV_-_Novi_vodiči_na_kalniku.jpg

Orijentacijska natjecanja

Nakon održanog prvog orijentacijskog natjecanja u zatvorenim prostorima u Zagrebu u subotu, 9. veljače, iduća dva natjecanja održat će se u Varaždinu 23. veljače i to dnevno natjecanje u VI. osnovnoj školi u organizaciji OK Varaždin te noćno natjecanje u 1. osnovnoj školi u organizaciji Orijentacijske sekcije HPD MIV Varaždin, nakon kojeg će se proglasiti ukupni pobjednici u sva tri natjecanja.

HPD_MIV_-_Sa_prošlogodišnjeg_orijentacijskog_natjecanja_u_1._osnovnoj_školi.jpg

Planinarska kuća "Miroslav Hirtz"

Počele su i rezervacije za boravak u planinarskoj kući HPS-a "M. Hirtz", kojom upravlja HPD MIV Varaždin. Kuća se nalazi u turističkom mjestu Jablanac kao planinarski objekt s najmanjom nadmorskom visinim u svijetu (26 m). Odlično je mjesto za godišnje odmore, ali i važno ishodište za ture po Velebitu kao i za smještaj sudionika jedne od najatraktivnih pješačkih tura u svijetu "Via Adriatica", koja kreće iz Slovenije i završava u Albaniji, a prolazi cijelim masivom Velebita, dok jedan krak prolazi po otocima Jadrana.

HPD_MIV_-_Planinarski_dom_U_Jablancu_-_Krov_sa_grbovima.JPG

Izletnička aktivnost

Posebno je bogat ovogodišnji program izletničkih aktivnosti koje se odvijaju u četiri sekcije. Visokogorska sekcija među ostalim organizira višednevnu turu po najvišim planinama Bugarske, Grčke i Crne Gore sa završnim raftingom na rijeci Tari, a za svoje pripreme organizira penjačke aktivnosti na prirodnim i umjetnoj stijeni u 7. OŠ u Donjem Kućanu. Izlet godine Izletničke sekcije vodi članove u BiH, Sekcija "Svaki tjedan – izlet jedan" organizira rekreacijske izlete svake nedjelje i praznikom, dok sekcija "Čevo" vodi brigu o čak 700 članova djece osnovnoškolske i vrtićke dobi, kako bi što više boravili u prirodi uz organizaciju Planinarske škole za djecu. Da bi se svi sigurno kretali u planinama, brine se Sekcija za označavanje i održavanje planinarskih putova koja održava više od 20 km putova u Hrvatskom zagorju i Velebitu.

HPD_MIV_-_Vrtićka_djeca_na_Rogli.JPG

Dan planinara MIV-a

Svake godine uz Dan osnivanja Društva, 4. lipnja, organizira se Dan planinara MIV-a s organizacijom planinarskog pohoda i natjecateljsko–zabavnog druženja u jednoj od planinarskih i turističkih destinacija Varaždinske županije, na koji se pozivaju sva planinarska društva u Hrvatskoj. Ove godine susret će se održati u nedjelju, 2. lipnja, kod planinarskog doma na Grebengradu uz pohod po obilaznici Čevo–Grebengrad.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci