HPD MIV - Najniži planinarski dom na svijetu proslavio 100. rođendan

Varaždinske vijesti | 7.7.2021. u 20:14h | Objavljeno u Društvo

Planinarska kuća „Miroslav Hirtz“ u Jablancu, kojom upravljaju Varaždinci - HPD „MIV“, proteklog vikenda proslavila je 100. rođendan.

„Planinarska kuća koja se nalazi na moru, na samo 26 metara nadmorske visine, u dobroj je formi zahvaljujući trudu planinarskog društva „MIV“, koje će u svojim budućim aktivnostima imati podršku senjske turističke zajednice“ – rekao je direktor TZ Grada Senja, Viktor Samaržija.

Hrvatski planinarski savez 1954. godine otkupio je kuću od Miroslava Hirtza, književnika i zoologa. Od 1962. godine kućom upravlja PD „Japetić“, a potom stižu Varaždinci. Na rođendan svog drugog doma, Varaždinci su doveli aktualnog predsjednika HPD „MIV“, Gorana Tišljara, ali i njegove prethodnike.

„Prije 40 godina dom smo preuzeli u derutnom stanju, danas s ponosom možemo reći da se ljudi, koji jednom posjete dom, rado vraćaju. To sve govori koliko im se kuća sviđa“ – zaključio je Tišljar.

Varaždinski planinari su naglasili da kuća ima veliki značaj za mjesto, koje se odlaskom trajekta, ispraznilo. Pozicija kuće je idealna kao polazna točka za planinarenje, od Zavratnice do Malog Alana.

Na svečanost je stigla i predsjednica nadzornog odbora Hrvatskog planinarskog saveza, Neda Turina, a čestitke je uputio i senjski gradonačelnik, Jurica Tomljanović.

Za budućnost planinarske kuće nema straha, obzirom da se HPD „MIV“ Varaždin može pohvaliti s čak 1600 članova, a posebno veseli činjenica da djeca čine 50 posto članstva.