Hoće li u produženom boravku nakon raspisanih natječaja ostati raditi iste učiteljice? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li u produženom boravku nakon raspisanih natječaja ostati raditi iste učiteljice?

IHR/Varaždinske vijesti | 17.9.2021. u 08:16h | Objavljeno u Društvo

Hoće li u produženom boravku u školama nad kojima Grad Varaždin ima osnivačka prava raditi učiteljice koje su i dosad vodile grupe?

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici u srpnju donijelo odluku o organizaciji i provedbi programa produženog boravka u osnovnim školama, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj najavio kako će učitelji, odnosno učiteljice s početkom nove školske godine dobiti ugovore o radu na neodređeno, kod nekih učiteljica iz produženog boravka postoji strah da neće biti izabrane na natječaju iako već dugi niz godina rade u školi jer sada je ipak "u igri" - ugovor na neodređeno.

Dosad su učiteljice s krajem svake školske godine završavale na burzi, pa se ponovno zapošljavale s početkom nove nastavne godine. Je li strah učitelja, odnosno učiteljica iz produženog boravka opravdan? Odgovor na to pitanje dobit ćemo nakon što škole raspišu natječaje i zaposle učitelje, odnosno učiteljice na spomenuta radna mjesta. Praksa u školama je dosad bila da su se u programe produženog boravka uzimale učiteljice koje su i dosad radile u grupama produženog boravka, nakon čega su škole raspisivale natječaje, pa zapošljavale “stare” učiteljice. S tom praksom nastavilo se i u novoj školskoj godini.

- Zaposlili smo učiteljice koje su dosad radile kod nas te imaju dugogodišnje iskustvo u radu produženog boravka i poznaju jedan dio učenika – doznali smo ravnateljice II. OŠ Varaždin Sanje Posavec, u kojoj se s nastavom produženog boravka krenulo od srijede, 8. rujna.

Isto je i na I. OŠ Varaždin, a ravnateljica Karmen Hans Jalšovec kaže kako će učiteljice, koje su radile u boravku, biti zaposlene na vrijeme od najduže 60 dana do raspisivanja natječaja. U toj školi s nastavom produženog boravka krenulo se već drugi dan nastave, 7. rujna, a ove godine imaju pet grupa produženog boravka.

- Grad Varaždin dao je suglasnost za rad pet grupa produženog boravka kako je škola zatražila. Taj broj grupa je optimalan – kaže Hans Jalšovec.

Grad Varaždin i ove godine sufinancira provedbu produženog boravka u varaždinskih osnovnim školama. Prema Zaključku o provođenju programa produženog boravka u osnovnim školama Grada Varaždina ukupno je 36 grupa. Najviše, ukupno deset grupa produženog boravka ima VI. OŠ Varaždin, a najmanje VII. OŠ Varaždin, gdje je samo jedna grupa produženog boravka.

 

Označeno u