Hoće li biti masovnog cijepljenja studenata na varaždinskim fakultetima, kao što je to bilo u Splitu? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li biti masovnog cijepljenja studenata na varaždinskim fakultetima, kao što je to bilo u Splitu?

IHR/Varaždinske vijesti | 26.5.2021. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Za vikend je u Splitu organizirano prvo masovno cijepljenje studenata, za koje je odaziv bio izvrstan. Prema riječima ravnateljice splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željke Karin, Split je prvi grad u Hrvatskoj koji je odlučio organizirano cijepiti studente.

- Odlučili smo se na to jer se radi o populaciji koja se puno kreće, fluktuira – rekla je Karin za HRT.

Hoće li biti organiziranog masovnijeg cijepljenja studenata u Varaždinu, provjerili smo na varaždinskim fakultetima.
- Sveučilište Sjever je u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, s kojim ostvaruje iznimnu suradnju tijekom cijelog razdoblja pandemije COVID-19, organiziralo cijepljenje za studente sestrinstva i fizioterapije Sveučilišta Sjever. S obzirom na to da ti studenti spadaju u prioritetnu skupinu zbog rada i obaveze pohađanja vježbovne nastave u zdravstvenom sustavu, ali i zbog potrebe za volontiranjem na punktovima za cijepljenje građana, cijepljenje je za navedene studente bilo neophodno i od iznimne važnosti. Studenti su dobili termine cijepljenja te su se vrlo rado na iste i odazvali – kažu na Sveučilištu Sjever na kojem vjeruju da će se, sukladno prilikama i mogućnostima, u skoro vrijeme organizirati i cijepljenje za sve zainteresirane studente Sveučilišta Sjever.

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) cijepljenje studenata organizira se u sklopu cijepljenja svih zainteresiranih studenata Sveučilišta Sjever u Zagrebu, prema dogovoru Sveučilišta s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. 

- Na temelju poziva Sveučilišta u Zagrebu u tijeku je drugi krug prikupljanja interesa studenata svih sastavnica Sveučilišta, pa tako i FOI-ja. Interes studenata postoji, a važno je i napomenuti da je dio studenata već prijavljen za cijepljenje putem platforme, kao i da prema prikupljenim informacijama, jedan dio naših studenata je i cijepljen – kažu na FOI-ju, na kojem ističu kako je veći postotak djelatnika FOI-ja također cijepio i vjeruju da će cijela epidemiološka situacija biti povoljnija za sve.
Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu još su prije dva tjedna prikupili podatke za cijepljenje od svih studenata.
- Podatke smo poslali na Rektorat, uz molbu i obrazloženje da se prilikom formiranja liste u obzir uzmu i naši studenti – rekao je dekan GTF-a izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški.

Cijepljenje studenta od velike je važnosti. 

- Da bi uspješno završili akademsku godinu studenti Geotehničkog fakulteta moraju postići i određene ishode učenja koji podrazumijevaju i nastavu koju je uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera neophodno odraditi u višesatnom i kontaktnom obliku, uz rizik da pritom dođe do brzog prijenosa i širenja bolesti. Radi se o laboratorijskim, konstrukcijskim i praktičnim vježbama te o terenskoj nastavi, odnosno o oblicima nastave koji se ne mogu realizirati udaljenim putem, a koji su neizostavni dio edukacije na tehničkom fakultetu i bez čije realizacije je upitno ispunjavanje zadanih ishoda učenja – objasnio je dekan GTF-a.

Izv. prof. dr. sc. Meaški ističe kako se za cijepljenje dosad prijavilo 20 studenata. 

- Vjerujemo kako će se vrlo skoro odazvati još njih. U međuvremenu su se pojedini studenti već i cijepili putem svojih liječnika obiteljske medicine, tako da vjerujem da je broj cijepljenih veći od onoga koji smo dobili kroz prikupljene podatke – rekao je dekan GTF-a i dodao kako još čekaju informacije iz Rektorata o tome na koji način će cijepljenje biti organizirano.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci