Hoće li biti masovnog cijepljenja studenata na varaždinskim fakultetima, kao što je to bilo u Splitu? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li biti masovnog cijepljenja studenata na varaždinskim fakultetima, kao što je to bilo u Splitu?

IHR/Varaždinske vijesti | 26.5.2021. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Za vikend je u Splitu organizirano prvo masovno cijepljenje studenata, za koje je odaziv bio izvrstan. Prema riječima ravnateljice splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željke Karin, Split je prvi grad u Hrvatskoj koji je odlučio organizirano cijepiti studente.

- Odlučili smo se na to jer se radi o populaciji koja se puno kreće, fluktuira – rekla je Karin za HRT.

Hoće li biti organiziranog masovnijeg cijepljenja studenata u Varaždinu, provjerili smo na varaždinskim fakultetima.
- Sveučilište Sjever je u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, s kojim ostvaruje iznimnu suradnju tijekom cijelog razdoblja pandemije COVID-19, organiziralo cijepljenje za studente sestrinstva i fizioterapije Sveučilišta Sjever. S obzirom na to da ti studenti spadaju u prioritetnu skupinu zbog rada i obaveze pohađanja vježbovne nastave u zdravstvenom sustavu, ali i zbog potrebe za volontiranjem na punktovima za cijepljenje građana, cijepljenje je za navedene studente bilo neophodno i od iznimne važnosti. Studenti su dobili termine cijepljenja te su se vrlo rado na iste i odazvali – kažu na Sveučilištu Sjever na kojem vjeruju da će se, sukladno prilikama i mogućnostima, u skoro vrijeme organizirati i cijepljenje za sve zainteresirane studente Sveučilišta Sjever.

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) cijepljenje studenata organizira se u sklopu cijepljenja svih zainteresiranih studenata Sveučilišta Sjever u Zagrebu, prema dogovoru Sveučilišta s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. 

- Na temelju poziva Sveučilišta u Zagrebu u tijeku je drugi krug prikupljanja interesa studenata svih sastavnica Sveučilišta, pa tako i FOI-ja. Interes studenata postoji, a važno je i napomenuti da je dio studenata već prijavljen za cijepljenje putem platforme, kao i da prema prikupljenim informacijama, jedan dio naših studenata je i cijepljen – kažu na FOI-ju, na kojem ističu kako je veći postotak djelatnika FOI-ja također cijepio i vjeruju da će cijela epidemiološka situacija biti povoljnija za sve.
Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu još su prije dva tjedna prikupili podatke za cijepljenje od svih studenata.
- Podatke smo poslali na Rektorat, uz molbu i obrazloženje da se prilikom formiranja liste u obzir uzmu i naši studenti – rekao je dekan GTF-a izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški.

Cijepljenje studenta od velike je važnosti. 

- Da bi uspješno završili akademsku godinu studenti Geotehničkog fakulteta moraju postići i određene ishode učenja koji podrazumijevaju i nastavu koju je uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera neophodno odraditi u višesatnom i kontaktnom obliku, uz rizik da pritom dođe do brzog prijenosa i širenja bolesti. Radi se o laboratorijskim, konstrukcijskim i praktičnim vježbama te o terenskoj nastavi, odnosno o oblicima nastave koji se ne mogu realizirati udaljenim putem, a koji su neizostavni dio edukacije na tehničkom fakultetu i bez čije realizacije je upitno ispunjavanje zadanih ishoda učenja – objasnio je dekan GTF-a.

Izv. prof. dr. sc. Meaški ističe kako se za cijepljenje dosad prijavilo 20 studenata. 

- Vjerujemo kako će se vrlo skoro odazvati još njih. U međuvremenu su se pojedini studenti već i cijepili putem svojih liječnika obiteljske medicine, tako da vjerujem da je broj cijepljenih veći od onoga koji smo dobili kroz prikupljene podatke – rekao je dekan GTF-a i dodao kako još čekaju informacije iz Rektorata o tome na koji način će cijepljenje biti organizirano.