HNS: Dostupni dječji vrtići svima i stvaranje jednakih startnih pozicija za svako dijete

vv | 15.9.2023. u 17:08h | Objavljeno u Društvo

Novom Uredbom Vlade RH, a na inicijativu HNS-a, obzirom da je upravo dostupnost vrtića po jednakim uvjetima svoj djeci bio jedan od uvjeta podrške HNS-a, država će osigurati sredstva za sufinanciranje vrtića za svako dijete u Republici Hrvatskoj. Time se osigurava fiskalna održivost svih dječjih vrtića prema istim kriterijima za svu djecu, neovisno tko je osnivač, javni ili privatni.

Tim povodom, u Sračincu je organizirana press konferencija na kojoj su saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Općine Sračinec, Božidar Novoselec i načelnik Općine Klenovnik, Mladen Blaško predstavili novu Uredbu Vlade. 

- HNS je prije tri godine kada se popunjavala Vlada inzistirao da u njenom programu rada bude povoljnije upisivanje djece u vrtiće. Trebalo nam je tri godine da u tome uspijemo i da u javnu raspravu uđe pravilnik kojim će JLS-ovi dobiti sredstva kako bi mogli učiniti vrtić dostupnijim. Radi se o velikim iznosima, ta sredstva se ne smiju koristiti za ništa drugo, dolaze iz EU fondova i drago mi je da je ministar Fuchs našao model rješenja za naše zahtjeve otprije tri godine. Očekujem da će se ta odluka konačno donijeti idući četvrtak na Vladi - rekao je Predrag Štromar.

20230915-09_06_58__ZVMK2797.JPG

Kako će to izgledati u praksi i koliko ta sredstva znače općinama, predstavili su Novoselec i Blaško.

- Ovo veliki trenutak za jedinice lokalne samouprave koje imaju privatne vrtiće. Vrtić smo izgradili 1973. godine, 2016. smo ga dogradili. Nekad je bilo 80-ero djece u tom vrtiću, a danas ga pohađa 195-ero djece. To su značajna sredstva, posebno me veseli što smo preko gospodina Štromara uspjeli ovo postići. Naš prihod će biti oko 180 tisuća eura godišnje, što će nam uvelike pomoći da oslobodimo sredstva za izgradnju još četiri odgojne jedinice – poručio je Božidar Novoselec.

- Prije 2 godine u općini Klenovnik, europskim sredstvima dogradili smo i u potpunosti opremili Dječji vrtić „Latica“, vrijedan oko 560.000€, kojeg pohađa između 60 i 70 djece. Porezni prihodi općine u 2022. godini bili su na razini od 454.000€, a za redovan rad javne ustanove, odnosno dječjeg vrtića, u 2022. godini utrošili smo 176.000€, od čega rashodi za zaposlene iznose 134.000€. Prijedlogom Uredbe Vlade Republike Hrvatske, za općinu Klenovnik sufinanciralo bi se 31,25% prosječne ekonomske cijene vrtića u RH, što bi iznosilo na godišnjoj razini oko 70.000€. Ta novčana sredstva puno će nam značiti jer je to oko 15,5% poreznih prihoda. Sredstva ćemo iskoristiti prije svega za pomoć roditeljima, odnosno rasterećivanje obveza, kao i na podizanje standarda za djecu i primanja zaposlenih u vrtiću - izjavio je Mladen Blaško. 

20230915-09_16_22__ZVMK2824.JPG