HNK Varaždin obilježio Svjetski dan kazališta: gledajte snimke predstava online i ostanite doma! Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

HNK Varaždin obilježio Svjetski dan kazališta: gledajte snimke predstava online i ostanite doma!

Igor Čolaković | 31.3.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Iako su kazališta zatvorena zbog protuepidemijskih mjera, HNK Varaždin je u petak, 27. ožujka ipak obilježilo Svjetski dan kazališta.

- Na današnji dan pozornice diljem svijeta su prazne. Oduzeti kazališnom umjetniku “daske koje život znače”, pa iako se radilo o višoj sili, neopisivo je tužno. U nadi da će ova situacija brzo proći, pozivamo vas da gledate snimke naših predstava i ostanete doma - poručili su iz varaždinskog HNK na Svjetski dan kazališta i kazališnoj publici online ponudili hit predstavu kajkavsku komediju Čini barona Tamburlana. Ova sjajna komedija s Vidom Balogom u naslovnoj ulozi, koju je režirao Krešimir Dolenčić, dostupna je ovdje.

Uz Svjetski dan kazališta hrvatski dramski umjetnici uputili su i poruku u kojoj je posebno istaknuto kako "valja vjerovati u kazalište“.

- Što može kazalište danas? Što ono može u vremenu razarajućeg materijalizma koji želi sve sebi podčiniti, kojem je cilj obogaljiti svaku naznaku duhovnosti, koji ne preza ni od toga da dovede u pitanje i sam opstanak civilizacije. Što može kazalište danas ponuditi onima koji ga rijetko ili nikad ne posjećuju zaokupljeni ružnoćom vlastite borbe za opstanak ili pak onima zaokupljenima još ružnijom borbom za zgrtanjem ispraznog obilja? Isto ono što nam je tisućama godina svima podjednako nudilo. Može nam neposrednije od ijedne druge umjetnosti, baš sad, ovog trena i tu pred nama postaviti pitanje – kakav je to život koji danas živimo. Moramo vjerovati u kazalište. Svi mi koji ga stvaramo. Moramo ustrajati u toj vjeri. To nam je poslanje. Gubeći sve više bitke za ljudsko dostojanstvo na pozornici stvarnog života postajemo sve odgovorniji za onaj koji stvaramo na ovoj imaginarnoj, duhovnoj. Kad nam je već dano (ili smo pak sami sebi to uzeli za pravo) da suočavamo ljude s njima samima prikazujući im kako žive, kako ne žive i kako bi mogli živjeti, činimo to smjelo, originalno i nadasve odgovorno. Učinimo sve što možemo da ne dopustimo ovom čudovišno surovom svijetu da silnom halabukom, izostankom tolerancije, pomanjkanjem svakog boljeg ukusa i općim nesuglasjem prodre u posvećeni prostor kazališta. Ne dopustimo nikad da kazalište prestane biti mjesto susreta i spoznaje - naglašeno je u poruci uz Svjetski dan kazališta koju je ove godine napisao Siniša Popović, nacionalni prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.


Na YouTube kanalu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu dostupne su i druge predstave, među kojima su i one za djecu.

Označeno u