HNK Najavljena praizvedba predstave Režim iscjeljenja: Potraga za smislom u distopijskoj budućnosti

Igor Čolaković | 13.12.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Na sceni Rogoz varaždinskog kazališta u petak, 15. prosinca, bit će premijerno izvedena predstava "Režim iscjeljenja", međunarodno nagrađivane autorice Tanje Šljivar. Ovu predstavu koja govori o potrazi za fizičkim iscjeljenjem i smislom u postpandemijskoj, distopijskoj budućnosti režira poznati beogradski redatelj Bojan Đorđev, a u predstavi glume Hana Hegedušić, Beti Lučić, Helena Minić Matanić, Marko Cindrić i Karlo Mrkša.

- Izvedba u HNK Varaždin bit će hrvatska praizvedba ove predstave autorice čiju su dramski tekstovi prevedeni na njemački, talijanski, engleski i slovenski jezik. Veseli me da smo u naše kazalište doveli još jedan iznimno kreativni autorski tim na čelu s redateljem Bojanom Đorđevom, čiji rad pratim već niz godina, ali i drugačiju vrstu teksta - naglasila je na današnjoj konferenciji za novinare Senka Bulić, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Režim iscjeljenja je „zastrašujuća komedija“ koja govori o opsesiji suvremenog čovjeka svojim tijelom i zdravljem.

- Režim iscjeljenja smo svi, na ovaj ili onaj način, preživjeli u ekstremnom scenariju s pandemijom korone, u svakodnevnom suživotu i dijalogu s vlastitim tijelima. Pisan u slobodnoj, asocijativnoj formi tekst se transformira iz lirskog stand-upa u horor vođenu meditaciju i urnebesni SF, koji nam se na trenutke čini i suviše poznat - istaknuo je Bojan Đorđev, koji je na konferenciji za novinare posebno pohvalio „živo kazalište u uređenom gradu“ te sjajni ansambl HNK u Varaždinu. Riječ je o predstavi koja se tiče svih nas, jer se odlično referira na vrijeme u kojem živimo, na konformizam i konzumerizam, kojeg nerijetko nismo svjesni.

- Tekst Tanje Šljivar je odraz ovoga, postpandemijskog vremena. Pisan je na zanimljiv i duhovit način - naglasila je jedna od glumica u predstavi Beti Lučić. Scenograf predstave je Siniša Ilić, kostimografkinja Ana Mikulić, a skladateljica glazbe Marija Balubdžić.