HDLU Dodijeljene godišnje nagrade: najbolji mladi umjetnik - Domagoj Rogina

Julijana Marčec | 11.4.2023. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Različiti motivi njegovih slika uvijek su prožeti autorefleksijom slikareva duha gdje se ogleda njegova unutarnja borba i neprekidno traganje

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u galeriji Bačva u Zagrebu, krajem ožujka je upriličena svečana dodjela godišnjih nagrada i priznanja za postignuća u 2022. godini u likovnoj umjetnosti, a prvi je put postavljena i izložba radova ovogodišnjih laureata.

Ove se nagrade dodjeljuju od 2000. godine, a prema odluci Odbora za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a nagradu za životno djelo dobio je Goran Trbuljak, akademski grafičar i filmski snimatelj, dok je nagradu za najboljeg mladog umjetnika u prošloj godini dobio akademski slikar Domagoj Rogina.

rogina11.jpg

Ovaj umjetnik, koji je rođen u Varaždinu, živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine a do sada je izlagao na tridesetak skupnih i sedam samostalnih izložbi. Među njima je i izložba u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel, koja je održana u svibnju 2020. godine, gdje je mladi umjetnik izložio radove koji su nastali u okviru ciklusa "Iz sjene". Varaždinska publika imala je prilike vidjeti i njegove novije radove na 6. bijenalu slikarstva u veljači prošle godine u Galeriji umjetnina.

O dodjeli ovogodišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika odlučio je odbor kojeg su činili Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić, Grgur Akrap, Mia Maraković i Fedor Vučemilović. Oni su među nadarenim mladim hrvatskim umjetnicima nagradu dodijelili upravo Domagoju Rogini jer je riječ o umjetniku koji kroz svoj slikarski opus na autentičan način koristi jezik boje i izražajnu gestu kako bi zaobišao narativnost samog sadržaja i zakoračio u slikarsku fascinaciju.

- Naizgled različiti motivi njegovih slika uvijek su prožeti autorefleksijom slikareva duha gdje se ogleda njegova unutarnja borba i neprekidno traganje. Kroz brojne skupne i samostalne izložbe u zadnjih deset godina nametnuo se kao jedan od vodećih slikara mlađe generacije, koji kroz zagasite namaze boja raslojava teksturu slikarske površine i stvara atmosferične prizvuke bezvremenskih prizora. Prošlogodišnjom izložbom pod nazivom Vrijeme oseke u galeriji Šira opravdano je privukao pozornost zavidnom likovnom kvalitetom i dodatno učvrstio svoju poziciju na hrvatskoj umjetničkoj sceni. U svojem dosadašnjem radu dokazao se kao nepokolebljiv slikar i neumoran istraživač čiji radovi redovito iznenađuju svježinom i odvažnošću. Ovom nagradom HDLU je iskazao povjerenje Domagoju Rogini te će s iznimnim zanimanjem pratiti njegov daljnji razvoj i umjetničko djelovanje - istaknuto je u obrazloženju Odbora za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a.

Na prigodnoj svečanosti nagrade su laureatima uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.