Hana Hegedušić dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u mjuziklu Foto: Varaždinska županija

Hana Hegedušić dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u mjuziklu

Varaždinske vijesti | 25.11.2018. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, sinoć je u HNK-u Zagreb održana svečanost dodjele 26. Nagrade hrvatskog glumišta.

Ovu tradicionalnu i cijenjenu manifestaciju, uz veliki broj sponzora i donatora, podržala je i ove godine Varaždinska županija iz koje je za određene kategorije nominirano čak četvero umjetnika - Irma Dragičević u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - opereta/mjuzikl, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina Filip Eldan, a nagrade su dobili članica glumačkog ansambla varaždinskog HNK-a Hana Hegedušić za najbolje žensko glumačko ostvarenje u opereti/mjuziklu te redatelj varaždinskog HNK-a Ozren Prohić za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave.

Hana Hegedušić je nagradu dobila za ulogu Cathy u mjuziklu "Prošlih pet godina" suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna, u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. "Prošlih pet godina" intiman je, komorni mjuzikl pun emocija, humora i odlične glazbe, a zanimljiva je činjenica da cijelu radnju nose samo dva lika: Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od prvog izlaska do kraja braka. Ozren Prohić nagradu je dobio za tekst "Pjerin" Marina Držića izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Svečanosti je prisustvovala i posebna savjetnica župana, ujedno i predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević koja je dodijelila i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade. Posebna savjetnica župana nije krila zadovoljstvo što se i Varaždinska županija uključila u organizaciju ove lijepe i tradicionalne svečanosti.

- Prije svega čestitke svim nominiranima, a posebno nagrađenima. To nas čini ponosnima. Varaždinska županija podržava razvoj kulture na našim prostorima, imati nacionalno kazalište je velika sreća i bogatstvo te smo dužni pomagati i podržavati njegov daljnji razvoj i sve aktivnosti. Drago mi je da smo bili pokrovitelji jedne od nagrada te se na taj način uključili u organizaciju ove svečanosti. Lijepo je na jednome mejstu vidjeti ovako veliki broj dramskih umjetnika, od onih koji tek počinju razvijati svoje talente pa sve do pravih glumačkih legendi – rekla je Martinčević te dodala kako će Varaždinska županija i nadalje podržavati te se uključivati u projekte koji potiču razvoj kulture i umjetnosti na našim prostorima.

Dodjeli nagrada prisustvovala je i intendantica HNK Varaždin mr.sc. Jasna Jakovljević, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i nekadašnja intendantica HNK Zagreb Ana Lederer te mnogi drugi.

Podsjetimo, u nastojanju da pridonesu daljnjoj popularizaciji i afirmaciji kazališne, radijske i televizijske umjetnosti, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list d.d., 1992. godine utemeljuju stalnu godišnju nagradu za kazališnu, televizijsku i radijsku umjetnost. Dodjelje se 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao. "Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku".

Uz godišnje Nagrade hrvatskog glumišta, utemeljena je i nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje koju je ove godine dobio doajen hrvatskog glumišta Mustafa Nadarević.