Gužve na Ivanščici: Problemi zbog prometne nekulture i ostavljenog otpada Foto: VV arhiva / ilustracija

Gužve na Ivanščici: Problemi zbog prometne nekulture i ostavljenog otpada

Varaždinske vijesti | 20.1.2021. u 11:37h | Objavljeno u Društvo

Proteklog su vikenda, točnije u nedjelju, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imali dvije intervencije na Ivanščici, obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

>> HGSS Varaždin u nedjelju na Ivanščici imao dvije akcije spašavanja

Podsjetili su pritom da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1.000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Istaknuli su da bi opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge “supstance za poboljšavanje doživljaja”.

No, upozorili su na još nešto.

- Već nekoliko proteklih vikenda susrećemo se s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture. Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine - napominju iz varaždinskog HGSS-a.

Stoga još jednom (novim) izletnicima skreću pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima.

- Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima - ukazali su.

- Zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imamo dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima. To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, “korisnika”, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan - kažu iz HGSS-a.

Nije na odmet pročitati i o planinarskoj etici u "Hrvatskom planinaru", časopisu HPS-a.

- U svakom slučaju – u planini ne ostavljajte ništa i pazite na sebe i na druge oko sebe - ističu iz HGSS-a Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci