Gripa polako posustaje i u Varaždinskoj županiji Foto: ilustracija / Pixabay

Gripa polako posustaje i u Varaždinskoj županiji

I.D./Varaždinske vijesti | 25.2.2018. u 13:42h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je u drugoj polovici siječnja i prvoj polovici veljače gripa i u Varaždinskoj županiji uzela maha, prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koji se odnose na broj oboljelih do 18. veljače, čini se da gripa posustaje.

Naime, nakon 634 novooboljele osobe u prvom tjednu veljače i 741 osobe u drugom tjednu veljače, u trećem je tjednu broj novooboljelih u Varaždinskoj županiji smanjen na 479, što je u skladu s najavama da bi gripa tijekom veljače trebala dostići svoj vrhunac, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Od pojave prvih slučajeva gripe, u prosincu je zabilježeno 27 oboljelih, u siječnju 1009, a dosad u veljači 1854 novooboljele osobe, odnosno sveukupno 2.890 osoba.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, slično je i u cijeloj Hrvatskoj, budući da je zaključno s 18. veljače službeno registrirano ukupno 46.816 oboljelih od gripe, od čega je u 7. tjednu ove godine (12.-18.02.) stiglo 6.991 prijava. To je oko 15 posto manje prijava nego prethodnog tjedna, što upućuje na postupno opadanje broja oboljelih.

Podsjetimo, gripu treba preležati, navodi portal gripa.hr. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri-pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38°C, što isušuje organizam.

Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi, a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.