Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji sredstva za integraciju romske djece u školski sustav Foto: VV arhiva / ilustracija

Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji sredstva za integraciju romske djece u školski sustav

I.D./Varaždinske vijesti | 28.8.2018. u 15:22h | Objavljeno u Društvo

Odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, Gradu Varaždinu dodijeljeno je 602.094,89 kuna za financiranje projekta INPUT – INtegracija učenika Pripadnika romske nacionalne manjine U školski susTav.

Odluka je donesena 24. kolovoza nakon provedenog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova te postupka odabira projekata Programske, stručne i financijske potpore obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine. Odabrano je osam projekata u cijeloj Hrvatskoj ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna, od čega su dva iz Varaždinske županije. Osim projekta Grada Varaždina, financirat će se projekti Varaždinske i Međimurske županije te gradova Slavonskog Broda, Kutine, Đurđevca, Siska i Čakovca.

Gradu Varaždinu partneri na projektu INPUT bit će Razvojna agencija Sjever DAN, V. osnovna škola i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Uskoro se očekuje potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između ministarstva, Agencije za strukovno obrazovanje odraslih i pojedinih korisnika sredstava.

Cilj projekta INPUT koji će se provoditi od rujna 2018. do studenog 2019. godine je poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju te doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda V. osnovne škole i Centra Tomislav Špoljar na području grada Varaždina. Uz ostalo, tijekom provedbe projekta bit će organiziran produženi boravak za učenike pripadnike romske manjine, njihova prehrana te prijevoz u školu.

Osim toga, predviđeno je organiziranje izvannastavnih aktivnosti, različite radionice te nabava opreme, namještaja i didaktičkih sredstava. U projekta će biti uključeno osam učenika iz Centra Tomislav Špoljar te sedam učenika iz V. osnovne škole.

S područja Varaždinske županije, u sklopu istog natječaja sredstva su odobrena i za projekt "Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav". Nositelj projekta je Varaždinska županija, a partneri su Osnovna škola Cestica, Osnovna škola Petrijanec i Osnovna škola Ludbreg. Za ovaj je projekt odobreno 999.270,53 kuna.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci