Gradu Varaždinu dodijeljena Povelja za uspješno provedenu Naj-akciju 2022.

VV | 6.12.2022. u 20:56h | Objavljeno u Društvo

Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i Općine – prijatelji djece“ na svečanom savjetovanju održanom 5. prosinca u Zagrebu dodijelio je Gradu Varaždinu Povelju za uspješno provedenu Naj-akciju 2022. pod nazivom Dječji participativni proračun Grada Varaždina za 2022. godinu.

Grad Varaždin kao jedan od gradova koji od 2005. godine sudjeluje u akciji i s ponosom godinama nosi titulu „Grad Varaždin-Prijatelj djece“ zadovoljavajući stroge kriterije, ove je godine kandidirao za izbor naj-akcije projekt Dječji participativni proračun Grada Varaždina za 2022.godinu.

Cilj projekta je jačanje dječje uključenosti u donošenje odluka, aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna, razvoj suradnje i dijaloga te direktno zadovoljavanje potreba djece u zajednici na njihov prijedlog (razradu, bodovanje i provedbu).

Svi projekti morali su biti predlagani od strane djeteta/grupe djece, samostalno su pripremali projekt i ispunjavali projektnu dokumentaciju za Javni poziv, a izbor projekata (temeljem bodovanja) napravilo je Dječje gradsko vijeće na svojoj radnoj sjednici.

Organizatori, voditelji i realizatori akciju su djeca, dječji vrtić (1), udruge (4) i varaždinske osnovne škole (7) koje su bili prijavitelji prijedloga za Dječji participativni proračun za 2022. godinu.

Projekt Dječji participativni proračun Grada Varaždina za 2022.godinu predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece te uključivanje djece u neposredno predlaganje i odlučivanje o tome koji će se projekti za djecu financirati iz proračuna Grada Varaždina.

Važnost je i u tome što djeca ovim projektom stječu građanske kompetencije,  financijski i demokratski se opismenjuju, uče o procesima predlaganja, natječaja, izrade projekta, prikupljanja dokumentacije, pisanja projekata na Javni poziv, bodovanja i odlučivanja o raspoređivanju financijskih sredstava, uključenost u provedbu, analizu i procesa dokazivanja utrošenosti i realiziranog projekta.

varazdin_povelja_za_najakciju_06122022_1.jpg

varazdin_povelja_za_najakciju_06122022_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci