Stari grad uključen je u projekt Living castles Foto: Krešimir Đurić

Gradski muzej Varaždin u europskom projektu "Living Castles"

Varaždinske vijesti | 7.11.2018. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Osim posebnog priznanja koje je Gradskom muzeju Varaždin za glasilo "Varaždinski muzealac" dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo, u utorak, 6. studenoga, na konferenciji za medije predstavljen je i EU projekt "LIVING CASTLES – Mreža 'živih' dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa", u kojem je Gradski muzej jedan od partnera.

Vodeći partner na projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu, projektni partneri iz Hrvatske su Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog Zagorja, a projektni partneri iz Slovenije su Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj i Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Proteus d.o.o.

U središtu projekta "Living Castles" je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca/ljetnikovca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine. U Hrvatskoj su to Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvor Veliki Tabor i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici (Muzej seljačkih buna), a u Sloveniji Dvorac Ptuj, Celjski dvorac i dvorac Rakičan.

Dvorci/ljetnikovci će biti opremljeni zajedničkim pločama označavanja, provodit će se zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu. Projekt će posvetiti puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo.

U sklopu projektnih aktivnosti u Gradskom muzeju Varaždin će se pomoću suvremene tehnologije (tablet računala i hologramskih naočala) posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj stalnog muzejskog postava oživljavanjem nekoliko različitih priča temeljenih na povijesnim činjenicama i legendama vezanih uz Stari grad.

Održavat će se i edukativne muzejske radionice u novouređenom prostoru u potkrovlju gotičke kule Staroga grada. Radionice će voditi muzejski pedagog, čije je zapošljavanje planirano u sklopu ovog projekta. Za potrebe posjetitelja s posebnim potrebama na recepciji muzeja postavit će se interaktivni info pult s prikazom tih živih priča te audiovodič stalnim postavom. Organizirat će se i prekogranični seminar s praktičnim radionicama za dionike u turizmu, zainteresiranu javnost i struku u svrhu povećanja znanja i vještina potrebnih za podizanje kvalitete turističke ponude i upoznavanje s novim turističkim proizvodom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.454.671,54 eura, od čega 85% sredstava sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (1.236.470,80 eura), a 15% troškova financiraju partneri vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta za Gradski muzej Varaždin iznosi 122.941,54 eura, a sufinancirani dio 104.500,30 eura. Vrijeme provedbe je od 1.10.2018. do 31.3.2021. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci