Gradski muzej Varaždin s četiri uratka sudjeluje na festivalu MUVI Foto: GMV / screenshot

Gradski muzej Varaždin s četiri uratka sudjeluje na festivalu MUVI

Varaždinske vijesti | 16.12.2020. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjem MUVI-ju, osmom po redu Festivalu muzejskog filma i multimedije, koji se u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra održava 17. i 18. prosinca, s četiri uratka sudjeluje i Gradski muzej Varaždin.

U tematskoj cjelini promotivnih filmova bit će prikazan film s naglascima na izložbene postave GMV-a, u cjelini "Izložbe, istraživanja" film o (još uvijek aktualnoj) izložbi u GMV-u Zlatka Kopljara "Tenebroso" te u cjelini "EU projekti, muzeji i film" video uratci "Od alkemije do ljekarništva" i "Koncert u Starom gradu".

U sklopu festivala MUVI ukupno će biti prikazana 34 filma nastala u (ko)produkcijama hrvatskih muzeja, raspodijeljena u sedam tematskih cjelina: 1. promotivni filmovi muzeja, 2. umjetnici, muzeji i film, 3. izložbe, istraživanja, 4. arehološki film, 5. otoci, muzeji i film, 6. EU projekti, muzeji i filmi 7. mogućnosti... Sastavni dio manifestacije je MUVI LAB, s predstavljanjem 11 inovativnih multimedijskih projekata (virtualne izložbe, 3D animacije, hologrami, interaktivni kiosci i aplikacije), koji je na rasporedu 18. prosinca.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije cjelokupni program održava se ove godine online, na Zoom platformi, gdje će se u sklopu programa o predstavljenim temama voditi i razgovori. Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je manifestaciju MUVI 2006. godine, sukladno sa suvremenim tehnologijama koje se sve više koriste i u muzeologiji, s ciljem okupljanja muzealca, voditelja zbirki filmske građe, novih medija i fototeka, kao i ostalih profesionalca koji se bave zaštitom audiovizualne građe, ali i publike kao korisnika muzejskih sadržaja, za razmjenu mišljenja, ideja i mogućih budućih zajedničkih projekata.

Do sada je održano sedam MUVI-ja (2006., 2009., 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018.), a od 2014. godine integralni dio manifestacije je MUVI LAB nakojem se predstavljaju multimedijski projekti. Gradski muzej Varaždin posljednjih nekoliko godina svoje aktivnosti promovira i kroz nove medije, pa se dio programa, kao što su predavanja, otvorenja izložbi i ostali sadržaji vezani uz djelatnost Muzeja i fundus, predstavljaju i na YouTube kanalu (često i uživo, s mjesta događanja), što je osobito važno da bi se u ovim vremenima nedostupnosti muzejskih prostora „na licu mjesta“ zbog sveprisutne pošasti koronavirusa (i) na taj način održao doticaj s publikom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci