Gradonačelnik Ludbrega primio ludbreške srednjoškolce, finaliste "Ideje godine" Foto: Grad Ludbreg

Gradonačelnik Ludbrega primio ludbreške srednjoškolce, finaliste "Ideje godine"

I.D./Varaždinske vijesti | 4.4.2016. u 17:59h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić primio je u ponedjeljak timove Srednje škole Ludbreg koji su konkurirali za "Ideju godine".

Tim pod nazivom "Trio Fantastico", koji čine Ivan Jovanović, Emilly Zember, Antonio Vlahović i mentor Željko Posavec osvojio je odlično drugo mjesto. Uz njih, među deset najboljih je još jedan tim Srednje škole Ludbreg, "UNI", koji čine Janja Djura, Gabrijela Kajzogaj, Paula Petak i mentorica Irena Vađunec.

– Nakon jednog predavanja o osobama s invaliditetom shvatio sam s kolikim se oni preprekama u svakodnevnom životu suočavaju stoga sam smatrao da bismo kroz ovaj projekt trebali poraditi na ideji kojom ćemo poboljšati kvalitetu njihova života – kazao je Antonio Vlahović, učenik Srednje škole Ludbreg od kojeg je ideja o invalidskim kolicima koja prepoznaju na vrijeme prepreku i potekla.

Kako stoji u opisu ovog projekta, kolica se penju po stepenicama sa stražnjom stranom. Na prednjoj strani kolica su veliki, pogonski kotači spojeni na elektromotor. Na zadnjoj strani kolica su mali kotači koji se podižu cilindrom na određenu razinu stepenice. Zamišljeno je da bi bila dva cilindra, jedan koji bi male kotače podigao,a samim time bi podigao i gusjenice na stepenice. Kada se gusjenice uhvate, mali kotači se sklapaju pod sjedalo, kako bi se omogućila vožnja s gusjenicama. Dakle, stražnji cilindar se brine za prijem gusjenica. Ultrazvučni senzori prepoznaju stepenicu kao prepreku, usporavaju te se polako dižu sa zadnjim kotačima.Prednji cilindar, podiže kolica s prednje strane. Zbog kosine koja nastane penjanjem uz stepenice, kolica će isto biti u nezahvalnom (pod koso) položaju za korisnika. Prednji cilindar će omogućiti da korisnik sjedi uspravno i ravno. U pripremi je učenicima, kao mentor, pomogao Željko Posavec.

- Riječ je o odličnoj ideji, ali sama činjenica da je naša Srednja škola Ludbreg koja je osnovana tek prije nekoliko godina u finalu Ideje godine među deset najboljih od šezdesetak pristiglih ideja imala dvije govori i više nego dovoljno. Što se tiče samih kolica, vjerujem kako je razvoju same ideje pomogla i činjenica da su naši učenici prepoznati i kao vrsni robotičari te su upravo zahvaljujući tim znanjima došli do hvalevrijedne ideje – pojasnio je Posavec.

Drugi tim, UNI, predstavio je USB glow stick. Riječ je o USB sticku koji promjenom boje korisniku daje do znanja koliko je preostalo memorije. Pri punoj memoriji stick svijetli plavo, dok sve manje memorije vodi prema crvenoj (osnovna paleta boja), a ima i tzv. „Custom made G.S.” gdje kupac bira svoju paletu boja. Svijetli prilikom pritiska gumba koji se nalazi na poleđini sticka. Baterija svjetiljke puni se pomoću solarne pločice na poleđini te umetanjem sticka u USB port.

Na prijemu je nazočio i Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

Izuzetno sam ponosan na postignuća naših učenika. Dokaz je to kako se kvalitetnim radom u kratko vrijeme može mnogo postići. Pred nama je i novi upisni rok. Osmašima nudimo upis u opću gimnaziju te školovanje za zanimanja CNC operater, strojobravar, tokar, pekar, poljoprivredni gospodarstvenik, pomoćni kuhar/slastičar i pomoćni vrtlar. Već sada imamo problema s manjkom prostora i nadam se da ćemo uskoro u suradnji s Gradom Ludbregom riješiti taj problem – kazao je ravnatelj Zdelar.

Učenicima je na novom uspjehu čestitao gradonačelnik Dubravko Bilić.

Učenici Srednje škole Ludbreg već su nas pomalo navikli na stalno dobre rezultate, počevši od školskog uspjeha pa do ovakvih projekata u kojima leži budućnost. U nekoliko navrata rekao sam da nam je obrazovanje jedan od prioriteta, stoga i imamo danas ovakvu srednju školu koliko god se nekima u samim počecima ona činila kao prevelik zalogaj za naš grad. No, učenici su sami dokazali kako je ona bila i više nego potrebna. Vrijeme koje bi potrošili na putovanje do škole i natrag koriste za dodatne izvannastavne aktivnosti. Ovih dana počet ćemo s rješavanjem problema manjka prostora. Naime, u novouređenoj zgradi drugi kat koriste naše udruge te smo u procesu traženja adekvatnog prostora za njih kako bi srednja škola na raspolaganju imala za sebe kompletan prostor zgrade – rekao je gradonačelnik Bilić.

Podsjećamo, Srednja.hr, vodeći portal za srednjoškolsku i studentsku populaciju u Hrvatskoj, otvorio je 5. siječnja prijave za četvrto izdanje Ideje godine, jedinog, a nakon tri uspješno održana ciklusa u prethodnim godinama, i vrlo respektabilnog business plan natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj. Ove je godine stigao rekordan broj prijava. U suradnji s partnerima, Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus, portal Srednja.hr kao organizator želi potaknuti učenice i učenike srednjih škola da osmisle inovativne ideje i projekte te da ih, uz razradu prikladnog poslovnog plana i prijedloge tehnoloških rješenja, prezentiraju žiriju i javnosti.

Varaždinska županija ove je godine u finalu imala čak četiri predstavnika - osim timova iz Srednje škole Ludbreg, svoje su ideje predstavili i tim "Traffic Safety System (TSS)" u kojem su bili Petar Benko i Marko Štefulj iz Strojarske i prometne škole Varaždin (mentorica Ana Marketin-Sedlar), te tim EKDL, u kojem su bile Lorena Brašnić, Ema Klara Vidović i Dea Radek iz I. Gimnazije Varaždin (mentorica Kristina Oršić Manojlović).

 

Galerija slika