Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola - škola po mjeri svakog učenika

| 10.6.2021. u 09:01h | Objavljeno u Društvo

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin upisuje učenike u vrlo raznolike programe, od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Arhitektonski tehničar

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Volite li crtati, imate mašte i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Zanimanje koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte. Postoji izreka: “Ukoliko želiš znati kakva je budućnost, stvori je sam”, može se primijeniti na graditeljstvo i arhitekturu. U području graditeljstva upisuju se i trogodišnja zanimanja: zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, a od ove godine ponovno upisujemo i vrlo tražen program tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije posao odmah nakon školovanja.

fafaaa.jpg

Prehrambeni tehničar i nutricionist

Prehrana je uvijek “u modi.” Dovoljno je otvoriti bilo koji časopis ili novine odmah uočite koliko je članaka o pravilnoj prehrani, dijetama, načinima pripreme hrane, receptima te novim trendovima u prehrani. U području prehrane škola upisuje dva programa: prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane te industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijaliziranih za određene skupine ljudi: za malu djecu, sportaše, trudnice, dijetalne, regulaciju tjelesne mase, prevenciju raznih bolesti. U našoj županiji su prehrambena industrija i graditeljstvo najzastupljenije djelatnosti i postoji njihova duga tradicija.

faafdgfdaee.jpg

Ekološki tehničar

Svakodnevno možemo pratiti probleme zagađenja zraka, vode tla, nakupljanje otpada, prekomjerno korištenje umjetnih gnojiva, herbicida, pesticida i sličnih otrova te odumiranjem brojnih biljnih i životinjskih vrsta, pa je ekološki tehničar sve potrebnije zanimanje. Ekološki tehničar proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te kako živjeti u skladu s prirodom te joj biti prijatelj na korist nama i budućim generacijama.

Rudarski i geološki tehničar

U području geologije i rudarstva dva su programa: geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar vrši eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta. Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno uspješni su učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari. Također, svi učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a posebno je zanimljivo to što nakon završetka Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole učenici studiranje mogu nastaviti u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu i Sveučilištu Sjever koja imaju studije u navedenim područjima, a mnogi učenici nakon završetka upisuju i Fakultet organizacije i informatike.

dsafaa.jpg

Prirodoslovna gimnazija

Program koji je jedinstven u našoj županiji je Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti. Osim toga učenicima je omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit državne mature i upisali željeni fakultet. Posebno je kvalitetna nastava kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate, kako iz znanja tako i sa malim znanstvenim radovima, a Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola imala je i državnog prvaka iz kemije. Prošle godine škola je uložila znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni učenike očekuju četiri najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju, a mjerne uređaje kakve imaju školski laboratoriji nemaju čak ni neki fakulteti! Posebna pomoć učenicima je i to što nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita državne mature te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema. Prije tri godine je upravo učenik ove škole imao najbolji rezultat na državnoj maturi iz kemije! Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije, pa tako su bivši učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole uspješni farmaceuti, liječnici, veterinari, matematičari, informatičari, strojari, psiholozi, ali i režiseri i glumci! To samo pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika škole koji spremno prilagođavaju nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima.

Po čemu smo još poznati?

* Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju i na natjecanju Simulirano suđenje i već su nekoliko puta bili državni prvaci.

* U školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije što je potvrda dobrog rada, a prije pandemijeje bila organizirana i prva Jesenska škola kemije.

* I naša škola sudjeluje u Erasmus + projektima, pa su tako učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i još nekim zemljama, a u pripremi imamo i nekoliko novih projekata koji čekaju nove učenike.

* Napravljen je veliki makeover škole tj. škola je preuređena tako da je postala puno vedrija i veselija: želja je da učenici i nakon nastave ostaju u školi bave se raznim slobodnim aktivnostima. od šaha, čitalačkog kluba do sportskih aktivnosti.

* Škola ima svoj rock band koji obavezno nastupa na maturalnoj večeri te ima božični koncert, a po potrebi i češće. Ukoliko znate svirati ili pjevati - dobrodošli ste!

* Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja organiziraju se razne humanitarne akcije, primjerice za udrugu Ludbreško sunce, socijalnu samoposluga, Spas, Sklonište dobrote...

* Promijenjen je i vizualni identitet škole u šarene kvadratiće karakteristične za svako obrazovno područje, pa ćete školu moći prepoznati po šarenom mozaiku.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci