Grad Varaždin: Uz nasipe za obranu od poplava, uredit će se i šetnica uz Plitvicu Foto: Grad Varaždin

Grad Varaždin: Uz nasipe za obranu od poplava, uredit će se i šetnica uz Plitvicu

M.N./V.V. | 3.3.2020. u 15:07h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin će konačno riješiti obranu od poplava Plitvica, a Varaždinci i njihovi gosti uskoro će dobiti još jedno atraktivno područje za rekreaciju jer se očekuje početak uređenja korita i obale rijeke Plitvice s izgradnjom biciklističko-pješačke staze na dionici od Gojanca pa sve do Zagrebačke ulice u Varaždinu. Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo  Grada Varaždina izdao je lokacijsku dozvolu u kojoj se ističu tri faze uređenja tog područja uz Plitvicu.  Primarna namjena zahvata se odnosi na provođenje mjera obrane od poplava odnosno povećanje količine protoka za 100-godišnje visoke vode, a uz to se uređuju i sadržaji za rekreaciju.

U prvoj fazi uredit će se nasip za obranu od poplave i to na lijevoj obali Plitvice od mosta u Brezju do mosta u Gojancu u dužini 5,3 kilometara. Uredit će se zapornice, stabilizirati pokosi korita te riješiti staze kod mlina, sam most i prolazi ispod mosta. U drugoj fazi predviđa se izgradnja biciklističko-pješačke staze, stajališta s nadstrešnicama i solarna rasvjeta. U trećoj fazi planirana je izgradnja nasipa za obranu od poplave na desnoj obali rijeke u ukupnoj dužini 1,3 kilometara. Navedene radove financirat će Hrvatske vode.

Predviđa se da će cjelokupan projekt biti završen do 2021. godine čime će u potpunosti biti riješen problem plavljenja Plitvice na tom dijelu koji će postati lijepa rekreacijska zona za šetače i bicikliste. Pješačko biciklistička staza  te šetnica sa popratnim sadržajima osim što će služiti za javnu rekreativnu namjenu služiti će ujedno i kao  interventni pristup nasipu pri provedbi aktivnih mjera obrane od poplava i održavanja nasipa i korita.

slika_1.jpg

slika_2.jpg

slika_3.jpg

slika_4.jpg

slika_6.jpg

slika_7.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci