Grad Varaždin poklonio Domu zdravlja defibrilator

VV | 28.11.2022. u 20:26h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj poklonio je u ponedjeljak, 28. studenoga 2022. godine Domu zdravlja Varaždinske županije AED defibrilator. Na ulazu u Dom zdravlja u Kolodvorskoj ulici gdje je postavljen uređaj uzvanike je pozdravio i zahvalio na donaciji dr. sc. Jurica Veronek, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Kad je prije nekoliko mjeseci naša gradska vijećnica doktorica Mirjana Karakaš Kolarek rekla da Dom zdravlja nema javno dostupni defibrilator odmah smo se odlučili da na njezinu inicijativu  Grad Varaždin donira Domu zdravlja  jedan takav defibrilator. Cijena nije upita ako ćemo time spasiti živote, ako će spasiti i jedan život ispunit će svoju svrhu.  Ovo je osamnaesti takav uređaj koji postoji u gradu Varaždinu. Čim se otvara povezuje se u mrežu te dolazi i hitna pomoć. Mi surađujemo s Domom zdravlja i na druge načine, poput nabave kreveta za palijativnu skrb. Slijedeće godine planiramo opremiti devet patronažnih sestri sa digitalnim tlakomjerima, oksimetrima i priborom za mjerenje masnoće i šećara u krvi. One bi organizirano obišle svih šesnaest mjesnih odbora u više navrata kako bi djelovale preventivno vezano uz bolesti vezane uz povišeni tlak, te povećanje masnoća i šećara u krvi - najavio je gradonačelnik Neven Bosilj

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec zahvalila se gradonačelniku Bosilju i Grad Varaždinu što su prepoznali potrebu za doniranjem AVD uređaja Domu zdravlja Varaždinske županije.

- Tom podrškom pokazujemo da imamo zajednički cilj, a to je podizanje standarda u zdravstvu, odnosno želimo učiniti maksimalno što možemo, a da pacijenti, građani i građanke Grada Varaždina i svi žitelji Varaždinske županije imaju kvalitetu zdravstvu skrb. Zahvaljujem se svima, bilo da su predstavnici jedinica lokalne samouprave, sponzori, donatori, predstavnici ministarstva jer samo zajedničkim snagama možemo našu zdravstvenu skrb učiniti kvalitetnijom i dostupnijom svim našim građanima - izjavila je zamjenica Zagorec.

Svečanosti su nazočile županijska pročelnica Ljubica Božić,  Mirjana Kolarek Karakaš dr. med., članica Gradskog vijeća Grada Varaždina te Nataša Dumbović, koordinator palijativne skrbi.

Grad Varaždin odobrio  je novčana sredstva  za  kupnju te postavljanje AED defibrilatora i dojavnog ormarića za potrebe Doma zdravlja Varaždinske u  iznosu od   30.470,00. Uz to,   Grad Varaždin donirao je  Djelatnosti za palijativnu skrb – sredstva  za  nabavku bolesničkog kreveta u iznosu od 10.445,75 kuna za potrebe palijativnih bolesnika.  Unatrag zadnjih 6 godina  od  samog osnutka Palijativnog odjela Grad Varaždina  Grad Varaždin osigurava sredstva kako bi olakšao uvjete najtežim bolesnicima i njihovim obiteljima. Kako je danas najavljeno, U planu je  i provođenje preventivnih akcija. Preventivne aktivnosti odnosi se na mjerenje vitalnih parametara (tlak, puls, oksigenacija) te mjerenje razine šećera u krvi i masnoća u krvi u umirovljeničkoj populaciji. Za nabavu potrebnog materijala bit će osigurano oko 20 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

defibri2.JPG

defibri3.JPG

defibri4.JPG