Grad Novi Marof i ove godine stipendira srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja Foto: VV arhiva / ilustracija

Grad Novi Marof i ove godine stipendira srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja

Varaždinske vijesti | 18.9.2020. u 17:35h | Objavljeno u Društvo

Treću godinu zaredom, Grad Novi Marof raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija Grada za učenike srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Temeljem ovog natječaja dodijelit će se stipendije za školsku godinu 2020./2021. učenicima sljedećih deficitarnih zanimanja: armirač/ica, automehatroničar/ka, autolakirer/ica, autolimar/ica, bravar/ica, CNC operater/ka, dimnjačar/ka, elektroinstalater/ka, fasader/ka, frizer/ka, galanterist/ica, grafičar/ka tiska, instalater/ka kućnih instalacija, keramičar/ka oblagač/ica, konobar/ica, kuhar/ica, krojač/ica, limar/ica, mesar/ica, monter/ka suhe gradnje, obućar/ka, pekar/ica, prodavač/ica, rukovatelj/ica samohodnih građevinskim strojevima, slastičar/ka, soboslikar/ica ličilac/ličiteljica, stolar/ica, strojobravar/ica, tapetar/ka, tesar/ica, vozač/ica motornog vozila, zavarivač/ica, zidar/ka.

Mjesečni iznos stipendije po učeniku iznosi 500,00 kuna, za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2020. godine.

Podsjetimo, prije dvije godine Grad Novi Marof dodijelio je 22 stipendije srednjoškolcima koji se školuju za deficitarna zanimanja, lani ih je dodijeljeno 38, a ove je godine raspisan natječaj za čak 40 stipendija.

- Povećali smo broj učeničkih stipendija jer je interes doista velik, a nama je u cilju da se što više mladih ljudi školuje za deficitarna zanimanja. Iznos od 500 kuna mjesečno zasigurno će dobro doći učenicima, ali i njihovim roditeljima, kako bi im barem malo olakšao sve one potrebe koje nosi srednjoškolsko obrazovanje – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te podsjetio:

- Mi smo bili među prvima koji su raspisali ovakve vrste stipendija, a drago mi je što su i druge jedinice lokalne samouprave krenule sa stipendiranjem učenika deficitarnih zanimanja. Raduje me činjenica da interes za takva zanimanja raste jer to znači da se mijenja paradigma upisivanja samo gimnazija i ekonomskih škola i ponovo su atraktivnija deficitarna zanimanja, odnosno trogodišnje škole – rekao je Jenkač.

Pismene prijave na natječaj za dodjelu stipendija zainteresirani trebaju dostaviti 15 dana od dana objave natječaja na službenim stranicama Grada Novog Marofa – www.novi-marof.hr. Na gradskoj internetskoj stranici objavljeni su svi detalji vezani uz natječaj, kao i obrazac za prijavu.

Vrijedi svakako istaknuti da će Grad Novi Marof osim srednjoškolaca stipendirati i studente s područja grada. Ove će godine biti dodijeljeno ukupno 60 studentskih stipendija – 20 po socijalnom programu te 40 stipendija za nadarene studente.