Grad Ludbreg i ove se godine uključio u akciju “Zasadi stablo, ne budi panj” Foto: ilustracija

Grad Ludbreg i ove se godine uključio u akciju “Zasadi stablo, ne budi panj”

VV | 13.3.2021. u 17:53h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Akciji “Zasadi stablo, ne budi panj” koja je održana od 1. do 7. ožujka ove godine pridružio se i Grad Ludbreg. Riječ je o akciji koja je prvi put održana u listopadu 2019. godine, a iako je nastavak bio isplaniran za jesen prošle godine, zbog pandemijske situacije odgođena je za proljeće.

- Prošle godine smo započeli, posađeno je više od stotinu stabala u nekoliko ulica. Uskoro će se zazeleniti i drvored u Fizirovoj ulici te crvenolisne bukve na rijeci Bednji koje smo posadili prošle godine - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

U sklopu ovogodišnje akcije posađeno je šezdesetak stabala jablana koji su posađeni na potezu od brane u Kućanu pa do tamošnjeg mosta.

- Tu će nastati jedan prekrasan drvored i obala koja će podsjećati na zapadnoeuropske kanale i mrežu kanala na europskim rijekama od Rajne, Seine i drugih. Želja nam je da taj dio postane integralni dio Otoka i da Ludbrežani dobiju jednu novu priliku za šetnju, međusobno druženje i uživanje u svemu onome što nudi voda - pojašnjava ludbreški gradonačelnik.

Prošle je godine, mimo ove akcije, posađeno i četrdesetak trešanja na samom Otoku mladosti.

- Nadamo se da će ove godine prolistati, a možda neke od njih i procvjetati. U suradnji s gospodinom Kovačićem iz Bolfana posađeno je i četrdesetak starih tradicionalnih sorti voćaka na području ribnjaka, odnosno starog toka rijeke Bednje. Doduše neki su već pomislili da je to samoposluga pa su neka stabla povadili. Nadamo se da se to više neke ponavljati, da će se dopustiti Ludbrežanima da ta stabla narastu i da postanu zapravo jedan mali gradski voćnjak, da svi koji prođu mogu pojesti ili ubrati si trešnje, višnje, šljive, jabuke, breskve, kruške i sve ostale vrste voćaka koje su zasađene - kaže gradonačelnik Bilić.

Dodaje kako se sadnjom želi pružiti još jedan sadržaj, te da ovaj gradski voćnjak posluži svima koji šeću, vole prirodu i koji su stalno u doticaju s njom.

- Otok je divan u svako doba godine, a posebno na proljeće. Vratile su se ptice i druge životinje koje nam mogu omogućiti da na neki način malo pobjegnemo od svakodnevice, od pandemije, od vijesti i svega onoga što nas uzrujava jer u prirodi nalazimo mir, a rijetko kad priliku da se uzrujamo - zaključuje gradonačelnik Bilić.

zasadi_drvo_ne_budi_panj.jpg