Gospodarska škola Varaždin u Njemačkoj Erasmus+ Arts for Future Foto: Gospodarska škola Varaždin

Gospodarska škola Varaždin u Njemačkoj Erasmus+ Arts for Future

| 17.5.2023. u 20:14h | Objavljeno u Društvo

U okviru Erasmus+ projekta Arts for Future, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i nastavnice Renata Mađarić i Vanja Perši te učenici Mihael Kruljac, Franja Sokol, Karla Rodeš, Mila i Nika Mađarić od 7. do 13. svibnja sudjelovali su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Gymnasium Bad Aibling u njemačkom gradu Bad Aiblingu, 60 kilometara udaljenom od Minhena. U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Švedske, Grčke, Španjolske i Francuske.

Jedna od središnjih aktivnost bila je radionica korištenja otpadne plastike za izradu imitacije umjetničkog djela "The Great Wave off Kanagawa“. Ovaj rad učenika kao i fotografije i plakati s prikazom umjetničkih instalacija izrađenih tijekom aktivnosti organiziranih u partnerskim školama izloženi su i predstavljeni u gradskoj galeriji. Izložbu je otvorio gradonačelnik Bad Aiblinga, a izložbi su prisustvovali lokalni poduzetnici koji su izrazili interes za kupnju nekih od izložaka kako bi se prikupljena sredstva mogla donirati u dobrotvorne svrhe.

IMG_8171_1.jpg

Organizirane su i brojne popratne aktivnosti za sudionike poput razgleda Street Art djela u gradu Roseneimu, izlet u Bavarske Alpe do vrha Wenlenstein na 1800 metara nadmorske visine te posjet Wasmeier muzeju koji je primjer dobre prakse održivosti gdje su za učenike organizirane radionice izrade maslaca uz dodatak ljekovitog bilja te radionica tradicionalne metode tkanja. Također, organizirane su i stručne ekskurzije u Salzburg i Minhen u kojem su uz obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti učenici posjetili izložbu u Muzeju urbane i suvremene umjetnosti. Nakraju, učenici su imali priliku pogledati izložbu ukrajinske umjetnice te s njom razgovarati o njezinim djelima inspiriranih ratom u Ukrajini.

IMG_8686.jpg

Učenici škole domaćina predstavili su gostima tradicionalne bavarske narodne nošnje i plesove te ih i poučili najjednostavnijim koracima. Nastavnici su organizirali druženje za sve sudionike i pripremili tradicionalna bavarska jela.

Ova je mobilnost učenika i nastavno ujedno i posljednja tijekom trogodišnje provedbe Erasmus+ projekta koji je ostavio brojne pozitivne učinke na učenike, nastavnike, roditelje, školu i lokalnu zajednicu u cjelini.

Galerija slika