Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec osnovali Turističku zajednicu Varaždinski bregi Foto: Općina Gornji Kneginec

Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec osnovali Turističku zajednicu Varaždinski bregi

Varaždinske vijesti | 6.7.2022. u 11:41h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 5. srpnja održana je osnivačka skupština Turističke zajednice "Varaždinski bregi". Nova Turistička zajednica osnovana je za područje općina Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec te je pravni sljedbenik Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec koja upisom nove zajednice u Upisnik ministarstva prestaje postojati.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je Turističko vijeće u sastavu Dražen Perši, Dražen Jambriško, Igor Furjan, Hrvoje Kapeš, Jasenka Vidić, Dean Hrastić, Nikola Biškup i Krunoslav Bistrović. Sukladno zakonskim odredbama i statutu na koji je prethodnu suglasnost dalo Ministarstvo turizma i sporta, na dužnosti predsjednika Turističke zajednice u intervalima po godinu dana izmjenivati će se načelnici općina za čije područje je osnovana turistička zajednica.

tz_varazdinski_bregi_05072022_3.jpg

Prema abecednom redu naziva općina, prvu godinu mandat predsjednika obnašati će Nikola Žganec, načelnik Općine Beretinec.

- Turistička zajednica "Varaždinski bregi" znači novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području. Ovako okrupnjenom turističkom zajednicom želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja četiri općine - istaknuto je ovom prilikom.

tz_varazdinski_bregi_05072022_4.jpg

Na području četiri općine tijekom 2020. godine zabilježeno je ukupno 5.763 noćenja turista, dok je tijekom 2021. godine bilo 11.343 noćenja, pri čemu prednjači područje Općine Gornji Kneginec s ostvarenih 7.428 noćenja. Kroz zajednički nastup na tržištu kao i stvaranje novih turističkih sadržaja želi se postići još uspješniji razvoj turizma obzirom da sve četiri općine imaju zajedničku povijest, gastronomiju, tradiciju i kompatibilnu turističku ponudu.

Uz načelnike općina Gorana Kaniški, Brunu Hranića i Nikolu Žganeca, osnivačkoj skupštini nazočila je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je nazočne pozdravila u ime župana Anđelka Stričaka i u svoje osobno ime.

tz_varazdinski_bregi_05072022_2.jpg

- Ovo udruživanje, koje objedinjava prostor četiri općine, Gornjeg Kneginca, Svetog Ilije, Beretinca i Vidovca, je jedan dodatni zamašnjak razvoju turizma u našoj županiji, a osim racionalnijeg korištenja ljudskih, financijskih i prostornih resursa u turizmu, stvoriti će se zajednička politika turističkog razvoja na ovom prostoru, poštujući potrebe i posebnosti svake spomenute općine. Ono što je također važno, osnivanjem ove turističke zajednice omogućiti će se razvoj turističkih prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa Gornjeg Kneginca, Svete Ilije, Beretinca i Vidovca. Sigurna sam da će se ovim ujedinjavanjem stvoriti svi uvjeti da područje Turističke zajednice Varaždinski bregi postane destinacija poželjna za dolazak mnogih posjetitelja, destinacija za odmor i uživanje, za aktivni odmor, destinacija za obitelji, ali i gastro doživljaj. Jamac tome su svakako kulturna baština, prirodne ljepote ali i zajednička povijest, gastronomija i tradicija koje povezuju ove četiri općine. Želim vam puno uspjeha na tržištu kao i u stvaranju novih turističkih sadržaja, a sve u svrhu uspješnijeg razvoja turizma u Varaždinskoj županiji koja će vam biti podrška u realizaciji vaših aktivnosti - istaknula je Zagorec.

tz_varazdinski_bregi_05072022_5.jpg

tz_varazdinski_bregi_05072022_6.jpg

tz_varazdinski_bregi_05072022_7.jpg

tz_varazdinski_bregi_05072022_1.jpg