Godinu dana nakon velikog prosvjeda, učitelji i nastavnici danas ponovno - prosvjeduju Foto: Ilustracija/Sindikat hrvatskih učitelja

Godinu dana nakon velikog prosvjeda, učitelji i nastavnici danas ponovno - prosvjeduju

VV | 25.11.2020. u 10:49h | Objavljeno u Društvo

Danas je godina dana od velikog prosvjeda prosvjetara u Zagrebu, kojim su izborili veća prava.

- U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11% plus 6,12 %, a pojedinim zaposlenicima i više, što predstavlja najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Republici Hrvatskoj - objavljeno je na stranicama Sindikata hrvatskih učitelja.

No prosvjetari danas upozoravaju i na brojne druge probleme koje je potrebno riješiti.

- To su, prije svega, problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije COVID-19 (rad u samoizolaciji, kontinuirani rad u školi i online, nedostatna naknada za bolovanje, nedostatna zaštita zaposlenika u sustavu obrazovanja, nepostojeća zaštita izrazito vulnerabilnih zaposlenika, korištenje vlastitih resursa prilikom rada od kuće), problem zabrane zapošljavanja,nejednak položaj zaposlenika s ugovorima na određeno te izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika, kao i zakona. Pokrenuli smo inicijativu za održavanjem sastanka u Ministrastvu znanosti i obrazovanja te smo idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom - izvijestili su iz tog sindikata.

Dok u tom sindikatu čekaju sastanak s ministrom, članovi sindikata Preporod danas imaju prosvjed. Željko Stipić, čelnik tog sindikata ustvrdio je kako je stanje u školama zbog epidemije koronavirusa alarmantno i ukazuje na četiri ključna problema.

- Jedan od problema je problem paralelnog rada: nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online i sve im je teže udovoljiti toj obavezi. Zbog odlaska u samoizolaciju prosvjetari primaju manje plaće, a tražimo i da im se refundiraju osobni troškovi, jer sve ih više radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet - upozorava Stipić na internet stranicama tog sindikata.
Jedan od trenutno "gorućih" problema je i problem zapošljavanja čistačica, a sve su to razlozi zbog kojih će se prosvjedovati.

- Želimo poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti - rekao je Stipić uoči prosvjeda prosvjetara danas u 11 sati ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.