Glazbenoj školi Varaždin odobren projekt, učenici viših razreda sudjelovat će u radu "School for Young Talent" Foto: Glazbena škola Varaždin

Glazbenoj školi Varaždin odobren projekt, učenici viših razreda sudjelovat će u radu "School for Young Talent"

VV | 28.7.2021. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu je usprkos pandemiji koja je na kratko odgodila planirane projekte, aplicirala na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije s projektom pod nazivom "Talentom do izvrsnosti - postajanje glazbenikom", koji je u konačnici i odobren od strane nacionalne agencije.

Zahvaljujući ovom projektu učenici viših razreda srednje glazbene škole bit će u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu "School for Young Talent" koja djeluje u sklopu institucije "Royal Conservatoire The Hague" - Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj. 

glaz.jpg

- Dok smo odlučivali o budućem partneru za ovu mobilnost, imali smo nekoliko dana da odlučimo o projektu i potencijalnoj instituciji s kojom bismo željeli surađivati. Razlog zašto smo odabrali School for Young Talent pri Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu je taj što je to bila jedna od rijetkih glazbenih škola s programom sličnim našem. Mnoge srednje glazbene škole u Europi su pod osnivačem privatne ili lokalne uprave i te institucije obično nude samo kurikulum glazbenih tečajeva/predmeta. S druge strane, Varaždinska glazbena škola i School for Young Talent institucije su koje svojim studentima pružaju cjelovit integrirani nastavni proces. To je vrlo važno za mlade glazbenike jer nudi cjelokupni razvoj njihovih umjetničkih i intelektualnih kapaciteta kroz identifikaciju s institucijom koju pohađaju - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

Najstariji nizozemski konzervatoriji Royal Conservatoire The Hague, od samog svog osnutka, 1826. godine teži ka povezivanju tradicije i inovativnosti u kulturi i obrazovanju, a uskoro ga očekuje i preseljenje u novoizgrađeni kulturni i obrazovni kompleks Den Haaga "Amare“ . Glazbeni je to institutu koji se desetljećima zalaže za najvišu kvalitetu u obrazovanju, na kojem su kao nastavnici zaposleni međunarodno poznati glazbenici, a gdje su tradicija i vještina jednako važni kao i eksperiment i inovacija. Konzervatorij obuhvaća sve stupnjeve obrazovanja, a za takvo ustrojstvo se kao institucija zalaže i Glazbena škola u Varaždinu.

- Vjerujemo da će učenici Glazbene škole u Varaždinu ovom mobilnošću dobiti uvid u glazbeno obrazovanje neke druge zemlje, upoznati se s novom kulturom, tradicijom i jezikom, stvoriti nova prijateljstva, ali i steći nove vještine i kompetencije važne za njihov muzički, ali i osobni razvoj - kaže Matačić.

Naime, Glazbena škola u Varaždinu od svog osnutka ima iznimno važnu ulogu ne samo kao obrazovna ustanova specijalizirana za poučavanje, usavršavanje i istraživanje glazbe, već kao i kulturno središte Varaždina i Varaždinske županije.

- Iako "kvalitetno obrazovanje“ nije jednostavan koncept, također je vrlo važno naglasiti vizionarsko vodstvo među svim ostalim pedagoškim aspektima. To implicira da upravo škola prepoznaje važnost izgradnje suradnje s istaknutim pojedincima (umjetnicima i znanstvenicima) i institucijama (udruge, škole, akademije, sveučilišta, kulturne institucije, kazališta, orkestri, itd.). Stoga je Glazbena škola u Varaždinu kontinuirano otvorena za sve različite načine suradnje - među pojedincima i na institucionalnoj razini. Za umjetničku školu kao što je varaždinska Glazbena škola suradnja na individualnoj razini pretpostavlja kontakte između rezidentnih nastavnika i njihovih kolega s različitih obrazovnih institucija i sveučilišta u zemlji i inozemstvu, kao i slobodnih umjetnika. Vrlo je važno poticati ove načine komunikacije jer mogu brže dovesti do zajedničkog cilja - veće šanse i mogućnosti za učenike. Tako se kao prioritet redovito postavlja očuvanje visokih standarda u redovnom obrazovanju i obogaćivanje cjelokupnog obrazovnog procesa različitim oblicima suradnje - kažu u Glazbenoj školi Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci