Glazbena škola Varaždin ugostit će najveće talente europskih glazbenih škola Foto: VV arhiva / ilustracija

Glazbena škola Varaždin ugostit će najveće talente europskih glazbenih škola

Varaždinske vijesti | 16.11.2023. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu je 2022. godine postala članicom udruge Young Music Talents Europe nakon uspješnog gostovanja učenika i nastavnika u Školi za mlade talente (School for Young Talent) u Den Haagu, gdje je sjedište Udruge. Sama Škola u Den Haagu sastavni je dio Kraljevskog konzervatorija.

Na prijedlog osnivača Škole, župana Varaždinske županije Andelka Stričaka, prilikom gostovanja ravnatelja glazbene škole School for Young Talent i jednog od osnivača prestižne udruge u Varaždinu Jana van Bilsena, dogovoreno je kako će se godišnja konferencija udruge YMTE održati u Varaždinu.

glazbena_skola_varazdin_16112023_4.jpg

Budući da udruga povezuje neke od najznačajnijih europskih glazbenih škola (Sächsisches Landesgymnasium für Musik, Musikgymnasium C.P.E. Bach, Yehudi Menuhin School, Wells Cathedral School of Music, Academia de Música e Dança do Fundão, East Helsinki Music Institute, Chetham's School of Music, Barratt Due Institute of Music, School for Young Talent, Winterthur Conservatory, Reina Sofia School of Music i mnoge druge), odlučeno kako će se konferencija održati upravo u vrijeme održavanja 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Na taj je način Festival odlučio još jednom dati priliku mladim talentima, ponajboljim mladim glazbenicima iz Europe da zajednički nastupe u sklopu festivala.

glazbena_skola_varazdin_16112023_5.jpg

Priliku da predstavi ovaj projekt ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić imao je prošlog vikenda na godišnjoj skupštini YMTE u Den Haagu na kojoj je boravio sa svojim suradnicima, a koja je održana u suradnji sa kongresom udruge AEC, udruge europskih glazbenih konzervatorija, akademija i visokih glazbenih škola.

glazbena_skola_varazdin_16112023_6.jpg

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo je kako je želja umjetničkog vodstva Festivala bila ugostiti i predstavnike udruge Young Music Talents Europe i njihove učenike na koncertu koji će biti dio programa 54. Varaždinskih baroknih večeri.

- Ovu pruženu priliku smatramo neprocjenjivom u smislu stručne pripreme koja će rezultirati izvrsnom izvedbom uz sadržajnu relevantnost. Svesrdnu podršku koju Festival daje mladima nastaviti će i ovom suradnjom sa Glazbenom školom u Varaždinu sa projektom koji će uključivati majstorske tečajeve uglednih glazbenih pedagoga iz Hrvatske i Europske unije, a u konačnici i koncert svih uključenih sudionika - rekao je Davor Matačić.

glazbena_skola_varazdin_16112023_2.jpg

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik prilikom predstavljanja samog Festivala članovima udruge, napomenuo je da je Festival prepoznao značaj ovog projekta te kako je Festival uvijek spreman dati potporu ovako značajnim idejama kao što je ova koja nastala na inicijativu Glazbene škole u Varaždinu i Instituta Baratt Due iz Nizozemske.

- Ovim projektom učenici će vratiti fokus na važnost izučavanja povijesno osviještene interpretacije (već u učeničkoj dobi) stare glazbe koja u RH ne postoji, ali i osigurati zainteresiranosti mladih umjetnika koji će u budućnosti postati itekako relevantni kao solisti ili članovi specijaliziranih ansambala - zaključio je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

glazbena_skola_varazdin_16112023_1.jpg

glazbena_skola_varazdin_16112023_3.jpg