Još nas samo nekoliko sati dijeli do Carmine Burana, koja će prvi će put biti izvedena u Varaždinu Foto: GŠV

Još nas samo nekoliko sati dijeli do Carmine Burana, koja će prvi će put biti izvedena u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 14.9.2019. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Kantata „Carmina Burana“ njemačkog skladatelja Carla Orffa, djelo koje je praizvedeno 1937. godine u Frankfurtu na Majni, jedno je od najomiljenijih iz razdoblja 20. stoljeća, a 14. rujna će po prvi put biti izvedeno na prostoru Varaždina i Varaždinske županije. Izvedba ovog djela dio je projekta „Drava nas spaja“, a njeni su nositelji Glazbena škola u Varaždinu, Konservatorij za glasbo in balet Maribor, Chorus angelicus i Koncertni ured Varaždin.

Monumentalno djelo Carla Orffa, svjetski poznatu kantatu za orkestar, zbor i solo pjevače, daroviti će učenici Glazbene škole u Varaždinu izvesti 14. rujna u Varaždinu i dva dana kasnije u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru zajedno sa učenicima Konzervatorija iz Maribora i pjevačima varaždinskog zbora Chorus angelicus.

Carmina Burana je vokalno instrumentalno djelo napisano za 3 solista – sopran, tenor, bariton – jedan dječački i 2 mješovita zbora te veliki orkestar. U ovom velikom međunarodnom projektu sudjeluju tako čak tri mješovita zbora, dječji zbor, zbor Chorus angelicus i simfonijski orkestar. Solističke uloge povjere su sopranistici Ivani Lazar, baritonu Armandu Puklavcu i tenoru Danilu Kostevšeku. Izvedbu u Varaždinu dirigirat će profesorica varaždinske Glazbene škole Dada Ruža, a mariborsku rođeni Varaždinac, a danas profesor mariborskog Konzervatorija, Slavko Magdić. Ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, istaknuo je kako je ovo jedan od najvećih projekata u povijesti Glazbene škole u Varaždinu te ne krije zadovoljstvo da već drugu godinu zaredom Škola ima priliku sudjelovati u značajnom međunarodnom projektu.

Projekt ovakvog obujma nešto je s čime se mladi izvođači još nisu susreli te za njih predstavlja veliki izazov. Usprkos tome, ovaj veliki izvodilački aparat polako se sastavlja dok su probe za izvedbe koje ih očekuju u punom jeku. Zahtjevne probe za ovaj vrhunski glazbeni spektakl traju već duže vrijeme, ali kao što i sami sudionici naglašavaju, sve je to za veći cilj, a to je da svojim radom i trudom naprave nešto kvalitetno.

Još nas samo nekoliko sati dijeli do prve izvedbe Carmine Burane ikada u Varaždinu, a dirigentica Dada Ruža naglasila je kako je veliki užitak izvoditi ovakvo grandiozno djelo te kako se svi vesele velikom koncertu koji je pred njima. Carmina Burana bit će izvedena na otvorenom, uz obalu Drave kod Arene Varaždin, 14. rujna u 21 sat.

 CARMINA_BURANA.jpg

Probe_24.jpg

Probe_21.jpg

Probe_13.jpg

Probe_5.jpg

Probe_4.jpg

Probe_2.jpg

Probe_1.jpg